An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Sunday, December 19, 2010

Dino-saw-russ di Malaysia!!!





ouy-yeaahh!http://www.emocutez.com
nama Dino memang bunyik unik...kalo sape2 la nama dino.tapi akuwh bukan nak citer pasal dino tuh.hmm..teringat time kechik2 dulu baca buku pasal dinosaur...tah dah hilang buku tuh.."ter-donate" kat apek paper lame agaknyer.sayang gler kat buku tuh....sbb bace buku tuwh la akuwh tanye berjuta-juta soalan kat babah akuwh.time tuh 4 tahun kot.now 18...haish~ lame2...tapi an ade 1 buku nih "Dinofile" -profiles 0f 120 amazing,terrifying and bizarre beasts! best2!adik akuwh nyer kowt. T-rex??kat cam dlm trilogy jurasic park?sumpah best gler trilogy tuh sbb nampak real.ala...tuh slalu dengar...kalo nak tao..


nama panjang die Tyrannosaurus rex a.k.a Tyrant Lizard King.kalo creature tuh hidop memang tak bernyawa la manusia2 kat muke bumi sbb jadi lauk santapan diorang weyyhh!leyh la sket2 kenal pasal dino nih...antaranyer Utahraptor,Gastonia,Hylaeosaurus,Bactrosaurus,parasaurolophus,Elasmosaurus,Tylosaurus.....heh..memang lebam la akuwh nak listdown sume an...hahaXD Ha!!hari nih paper kosmo..."Fosil ada di Malaysia"...pergh tak sangke wooo...yup takkan la tader an..mustahil sebab ape yang akuwh tao Utan Simpan yg diwartakan kat Taman Negara tuh tanah tertua dunia!
http://www.emocutez.com





nih pentaceraptors!huhuhu~



nih barapasaurus!





nih vulcanodon nama die~



wondering gak nape all these creatures extinct???diorang pupus gara2 meteor yang bersaiz 1.83 meter telah hentam sama bumi.Negara yang ketara banyak jumpe dinos sume kat China,Mongolia,Argentina,India ngan US.tp baru2 nih febuari 2010....fosil dino herbivor berjaya di jumpai kat Phu Noi Kham Muang,Thailand.ekelleyy..kalo kat thailand jumpe..China jumpe...takkan Malaysia tader kowt an..nuu kat banjaran titiwangsa..akuwh rase macam2 ade~ ye la...info dlm kosmo:fosil hanya boleh ditemui di batuan yg berusia 65 juta hingge 130 jta taon yg dulu...hanya kat permukaan tanah bukan dlm lautan.taman negara pahang memang batuan jenis permukaan tanah...tapi tao2 je la luas gilew n clueless!!
http://www.emocutez.com




tapi an kalau yang nih??!





perghhhh layan barney & frens dr kechik sampai la nih~ baby bop,B.J & Barney~

http://www.emocutez.com








p/s:mao pegi pusat sains negara!!!tengok Dino Alive exhibition~ dad, i love u big lar!!please bring me there b4 balik hostel!! hahaha XD

Saturday, December 18, 2010

17 Dec.......


A Dad gives hope
When life is low
A Dad's a place
Where you can go
A Dad is honest
A Dad is true
A Dad is precious
My DAD is You

Happy Birthday to YOU
Happy Birthday to YOU
Happy Birthday , Happy Birthday
Happy Birthday to YOU!!!


p/s: Daddy I'm jus' little But I love you BIG

Happy Birthday Big Daddy!!!!!!



LOVE ...
your daughter ...Iqa-Ique MK

Friday, December 17, 2010

bukan nak kutok tapi realiti kini...



lari umah??best ke?!! oppssssiee.. maaf saya masih waras! http://www.emocutez.com
hari nih baca surat kabar kosmo.haruslah kan setiap hari baca surat kabar an ?? supaya tak jadi katak bawah tempurung.sakit hati nih ble baca budak bawah umur lari umah!!rase nak picit2 menatang play dowh nih kasik lenyek!http://www.emocutez.com
akuwh rase kalo bagi kuali hitam legam pon akuwh kasik sental sampai bagi kasik licin berkilat!
http://www.emocutez.com

'Pulanglah, emak terlalu rindukan Hanum'....akuwh baca tittle nih pon dah sebak...
bagi sape yang tak bace nih artikel...akuwh tak dpt bayang seorang ibu yg penat lahir an anak kat dunie...membesar depan mate last2 lari umah!


FATIMAH mencium pakaian Hanum ..nak kasik rindu terubat.


Fatimah berkata, sejak berita mengenai kehilangan anaknya disiarkan Kosmo! pada 3 Disember lalu, banyak maklumat diterima dan pelbagai usaha telah dilakukan termasuk mengadakan solat hajat, namun sehingga kini Hanum masih belum ditemui atau pulang ke pangkuannya.

"Kali terakhir saya menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada Hanum kira-kira seminggu lalu tetapi tidak menyatakan di mana dia berada," katanya ketika ditemui semalam.
http://www.emocutez.com

fine.....kalau nak cakap spesis bunyik cam flora & fauna kat belantara pulak...jadi big issue lak..so golongan manusia remaja yg merasakan dirinya hebat yang lari rumah dengan niat kononnyer tanak pijak an kaki kat umah lagi...ewahhh kononnyer la dapat hidup luar dari makbapak...family..akuwh rase bley la 2-3 hari..sebulan?setahun??ha baru kaw tao nasib kaw...br taw langit tinggi ke rendah~ aku nih yang dok kolej & hostel pon dok asing dari family pon susah..nak mkn susah..duet..belanja..quality family time. kalau la akuwh interview mangsa2 janji manismu jejaka lombok konfirm menyesal jadi anak durhaka lagi durjana kan??
http://www.emocutez.com

isu nih memang dah lama..dari zaman tok kaduk dulu...statistik lame je la mampu akuwh tayang ble dah cube type2 kat google nih yg dapat...

Sejak tahun 2003, dilaporkan sebanyak 16,020 orang remaja bawah umur 17 tahun lari dari rumah. Daripada jumlah tersebut sebanyak 9,415 orang telah dijumpai semula.abess selebih nyer jadi ape??pemintak sedekah?kene jual?pelacur?? mati?kene bunuh...??
http://www.emocutez.com

Kebanyakan GADIS-GADIS BAWAH UMUR ini lari dari rumah atas FAKTOR mengikut BOYFRIEND dan juga TAMAO DIKONGKONG.

Statistik polis mendedahkan sebanyak 2,540 lari bersama BOYFRIEND, 1,857 terpengaruh dengan KAWAN, 1,592 lari kerana MASALAH keluarga dan 1,371 lari kerana mahukan KEBEBASAN.
Daripada jumlah tersebut, remaja MELAYU paling ramai terlibat iaitu sebanyak 10,489 kes berbanding dengan bangsa lain.
Bagi remaja Melayu faktor utama yang menyebabkan remaja lari dari rumah disebabkan oleh KAWAN manakala remaja Cina disebabkan oleh MASALAH keluarga.

alahai adik2 sekalian....anda masih mude nak hidop sendiri...setakat mane korang nih nak ikot telunjuk pakwe..protes kat family..n freedom yg korang nak...kat really big bad world nih.remaja melayu nih memang jaguh segala bagai anasir tak baik niyh....yg merempit..yg lari rumah..yg merompak..dadah..arak...khalwat...buang anak...sampai ble weyyy....Cina & India dah sampai ke puncak..melayu masih terkulai layu kat bawah....bukan nak kutok tapi realiti kini...
http://www.emocutez.com

Thursday, December 16, 2010

bila berbicara tentang suntikan...hahahaha!



bile la bleh afiqa nak dapat an vaksinasi niyh? *pssssst..takot ngan jarum!

http://www.emocutez.com

setiap kali nampak jarum perot akuwh musti menggeletar bagai~ waaaa tidaaaaakk..jarum2~ TAPI TAK PENAH LAGIK PENGSAN LA....
http://www.emocutez.com




hahahaha mintak ampon la..search kat google GAMBAR TAKOT KENE SUNTIK nih yang kuar...mesti org nih pikir ape nurse nih nak wat an....


iklan pasal vaksinasi HPV disiarkan..menarik minat mama...."ayong sok gi clinic ambik vaksin~" whutt??! terasa mimpi ngeri akuwh ble mama cakap camtuh..sampai geleng2 aku ckp TAMAO..no more syringe!!!http://www.emocutez.com

takottttt weeyyyh!!!!

dah la sebulan sebelom final exam demam..warden gak bawak an akuwh gi poliklinik...sampai kene wat blood test coz of dengue suspected....padahal..bacteria in blood buat akuwh demam heavy camni..hehehe....nasib baik abang yang ambik darah tuh handsome.. http://www.emocutez.com
tak la takot sangat n rasa saket ble nampak jarum...kaw memang cukup gatal afiqa!http://www.emocutez.com

hahaha XD tuh lom lagi korek2 citer time skola yang kene ambik injection.....hahaha imunisasi campak.hadoiiii...nostalgia gitu~ http://www.emocutez.com

al kesah nyer camni..flashback ok?..akuwh nakal gilerr tahap babun...time darjah 2 akuwh kene....budak2 len akuwh tengok dah melalak bagai....akuwh punyer la cover macho depan nurse yg berbangsa india....lihat...saya tidak racist sama sekali yup..ulangi lagi sekali bangsa India.paham2 la diorang nih garang weeyy. akuwh pandang org belah kiri nanges...akuwh pandang belah kanan nanges...nurse tuh dah beliak an bijik mate tande marah la..akuwh berkeras tanak bagi lengan akuwh kat die...sudahnyer akuwh gerak2...tande protest...gelak2...buat muke huduh...http://www.emocutez.com
last2 die marah n main cocok jer!perghh saket siot!!!!! terdiam akuwh....bila balik kelas...ade la mamat nih tanye..."weyy ko nanges ea" akuwh ngan covernyer...."mane de...ko yg nanges...!akuwh kuat aww.hahaha" ble balik umahhhhh............SIAAAAAAAAAAP! call mama akuwh melalak2..http://www.emocutez.com
malam tuh tangan bengkak sampai kene tuam.since tuh akuwh takot jarum.so stiap kali akuwh kene inject mesti ambik masa lama sbb kemusykilan akuwh.hahaha XD

http://www.emocutez.com

info sket la pasal kenser serviks nih...copy paste dari Dr. Raja Juhaidah Raja Abdullah


Apa itu kanser serviks?
Barah serviks adalah diantara barah kerap terjadi terhadap wanita yang menyerang organ reproduksi. Ia terjadi apabila sel yang normal pada serviks (pangkal rahim) bertukar menjadi sel barah.





Sebab ia terjadi?
Ia disebabkan oleh virus human papilloma yang berjangkit melalui hubungan seks. Apabila wanita terdedah kepada HPV, sistem imun badan selalu dapat menangkis serangan virus ini dari menjangkiti wanita tetapi, bagi sebahagian kecil wanita, virus berpeluang hidup bertahun-tahun sehingga ia menukar sel yang terdapat pada permukaan serviks kepada sel kanser. Separuh dari kanser ini terjadi pada mereka yang berusia 35-55 tahun.

Dengan ujian saringan pap smear, kadar kematian kanser serviks berkurangan dengan banyaknya. Walaubagaimanapun ia masih merupakan pembunuh ke 2 terbanyak selepas kanser payudara.


Tanda dan gejala
Anda mungkin tidak mengalami sebarang tanda terutama pada peringkat awal. Apabila menjadi semakin serius, anda mungkin akan mengalami:

.Pendarahan semasa bersama
.Pendarahan ditengah bulan
.Pendarahan selepas menopos
.Keluar lendir berdarah dan berbau busuk dari faraj
.Sakit semasa seks

Siapa Wanita yang berisiko untuk mendapat kanser cerviks?
Fakta berikut boleh meninggikan risiko anda untuk kanser serviks

.Mempunyai pasangan berbilang
.Aktiviti Seks bermula sebelum usia 18
.Mengalami jangkitan kuman seperti syphilis, gonorhoea, chalmydia atau HIV
.Kurang daya tahan imun
.Merokok

Apa yang doktor akan lakukan sekiranya saya mempunyai gejala di atas?
.Ujian Pap
Doktor akan mengambil sedikit tisu pada permukaan serviks dan menghantar kemakmal . Ujian ini akan mengesan sebarang ketidaknormalan pada cerviks seperti sel pra-barah. Digalakan untuk mengambil ujian ini setiap tahun untuk mengesn kanser peringkat awal. Pengesanan awal boleh menyelamatkan nyawa.
.Ujian HPV
Ujian ini boleh mengesan kuman HPV yang specifik terhadap kanser serviks seperti strain 16 dan 18, iaitu penyebabkan utama kanser pangkal rahim.
.Colposcopy
Doktor akan mengunakan mikroskop yang khas untuk memeriksa pangal rahim anda untuk sebarang ketidaknormalan. Sekiranya ada, sedikit biopsi akan diambil dan dihantar kemakmal. Kadang-kadang biopsi kon akan dibuat sekiranya didapati sel barah sudah merebak lebih dalam.
.Rawatan
Rawatan bergantung kepada keterukkan kanser tersebut dan sejauh mana ia sudah merebak. Sekiranya diperingkat awal pembedahan buang rahim akan disarankan dan pembedahan yang lebih radikal akan dilakukan sekiranya kanser sudah merebak keorgan organ berdekatan. Rawatan sampingan lain termasuk radiasi dan kemoterapi.

Bagaimana untuk mencegahnya?
Anda boleh mengurangkan risiko untuk mendapat kanser pangkal rahim dengan mencegah jangkitan kuman HPV. HPV merebak melalui hubungan seks, jadi pengunaan kondom boleh mengurangkan risiko HPV.

Selain dari itu, anda juga boleh mengurangkan jangkitan HPV dengan:

.Berhubungan seks dengan 1 pasangan sahaja
.Elakkan hubungan seks pada usia muda
.Tidak merokok
.Mendapat imunisasi terhadap jangkitan HPV
.Suntikan Vaksin

Vaksin terhadap HPV
Sekarang sudah terdapat vaksin yang boleh mencegah kebanyakkan dari strain HPV yang menjadi punca kepada kanser serviks. Gadis seawal usia 13 tahun adalah digalakan untuk mengambil vaksin ini. Ia boleh mencegah sehingga 70% dari jangkitan HPV dan walaupun ia lebih efektif sekiranya diberikan sebelum gadis menjadi aktif secara seksual, ia juga disarankan kepada semua wanita sehingga usia 46 tahun.

Dimanakah saya boleh mendapatkan suntikan vaksin ini?

Vaksin boleh didapati dimana mana klinik GP atau klinik pakar berdekatan.



cume tuh la..aku niyh banyak gak membaca still muskil pasal HPV nih ble baca artikel nih...
http://dialograkyat.blogspot.com/2010/05/tarik-balik-inokulasi-hpv-kepada.html


http://www.emocutez.com

Sunday, December 5, 2010

"ingat senang nak dapat cam beli barang kat supermarket..buy 1 free 1??"



baby...comel kan??!

kalau dulu....selambe je cakap..."mama nak adik!!bley??!" pergh...selambe badak je an..mintak??ala...budak kecik cam beta dulu mana tao pe..tao mintak jerrr..ye arr dr kecik sampai besar tak abes2 memening an pale otak mama..beta nih an nakal~ade je..pe'el nak wat.http://www.emocutez.com

bonda ckp.."ingat senang nak dapat cam beli barang kat supermarket..buy 1 free 1??"

curious nyer pasal..tanya sama ayahanda..http://www.emocutez.com





ala...soalan silibus dak2 kecik..."where do babies come from??" hahaha..speakin' tuh...so ayahanda hadiah an 2 buah buku...pasal human being..hehehe..time tuh baru 8 tahun..hehe..budak 8 tahun blaja pasal reproductive systems.(kenangan2..sungguh nostalgia time kecik2!)http://www.emocutez.com

bila dah dapat 3 orang adik LELAKI...saket hati pon ade...nakal nauzubillah!!geram tol..dah macam gorilla beta sepanjang cuti sem..asik dok marah adinda2 terchenta.http://www.emocutez.com

bila tanye bonda.."ma..perot muncit...ade pape ke??adik baru he?" http://www.emocutez.com

best bila dapat jawapan yang MEMBERANGSANGKAN..."buang tebiat hape...dah tak larat.tutup kedai..dah tua.muncit pon sbb banyak taek!"




selalu doa dapat adik pompuan..tapi yg kuar askar wataniah gak~ tak pe..i wish dapat camni 1 day nnty!memang siap buat journal pasal die dr baby sampai besar.hikhikhik....bestnyer kawan beta si Abu nih..nak dapat anak dah die even baru 18 taon.http://www.emocutez.com


p/s: i wish dapat nyanyikan lullaby nih kat anak murid beta..cikgu iqa rindu korang sume~ always love u all!





http://www.emocutez.com

Thursday, December 2, 2010

cube letak diri kat tempat mereka~





Today I have been watched Oprah Winfrey Show at DIVA…my favorite channel program. Yesss…this program totally change my mentality…my mature thinking.tah..i kinda love
this hot issues…it is about..women & girls…
yesterday kat tv3 buletin utama…seorang penganggur simbah asid kat wife n his little kids..tah ke mane hilang nyer hati perut die nih pon beta tatau…beta rase memang otak die dah putus fius kot~
Itu blom lagi kes ikan haruan makan anak…sembelih isteri sembelih anak.this issues dah lapuk…dari zaman tok kaduk dulu..Cuma…this talkshow berjaya bukak bijik mate aku nih sebesar-besarnya pasal krisis sejagat manusia in a whole entire world.


Dunia oh dunia….memang banyak pancaroba.Kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh sang journalis ,Nicholas D.Kristof and his wife…Sheryl WudDun bersuara lantang tentang hak asasi manusia zaman kita: penindasan terhadap wanita dan anak perempuan di negara-negara membangun.So secara tak langsung bila di buat inference,constant,manipulation..hypothesis…secara conclusion yang beta buat adalah…. kunci kemajuan ekonomi terletak pada potensi perempuan. sebahagian besar dunia, sumber terbesar ekonomi dieksploitasi adalah perempuan setengah penduduk.
http://www.emocutez.com
ada paham?? Kalau tak paham meh sini beta terang kasi paham. Lelaki tak tabah untuk rasa saket nak beranak..perasaan istimewa nih khas untuk insan bergelar wanita ja…wanita memainkan peranan penting untuk Negara.wanita harus dilindungi…demi kemajuan Negara.wanita melahirkan anak..anak kemudian di asuh…tak kesah lelaki ke..pompuan…jangan penah ada diskriminsi…


jangan anak lelaki je diberi pendidikan..sebab orang cakap..”alah..perempuan..belajar tinggi2 ceruk dapur jugak tempatnya”.ayat keramat dari dulu zaman skang kite dengar tak sudah2 an…tapi apa kata kita ubah…corak pemikiran kita.anak kecil kita perlukan education..bila wanita lahirkan generasi yang bijak pandai..negara kian membangun..kesannya merangsang ekonomi Negara.betul tak??jadi kita ubah ayat keremat tuh kepada..”ala..ceruk2 dapur gak aku duduk janji…ijazah dalam tangan.kaw pe susah??”

Where I can get that book??!!
“half the sky”



Lebih dr 60 juta …ala tuh baru minimum…at least!!tapi..beta rasa lebey dr tuh!! wanita dan remaja wanita didunia mati kerana berhadapan dengan diskriminasi.1/20 wanita afrika especially mati sebab melahirkan anak.nowdays...every 5 minutes woman died during child birth all over the world.diskriminasi wanita dan remaja perempuan??camne tuh??Jom tengok kes!http://www.emocutez.com
kes 1
Prudence aged 24...beranak.agak ngeri...bila bidan tuh duduk atas perut die dalam usaha nak mengeluarkan baby tuh.kesannya..fetus tuh mati serta merta..usus Prudence pecah dan nazak.dan nak selamatkan die...kene wat ceaser dan memerlukan blood donor .akhirnya dia di bawak ke hospital dgn menaiki MOTOSIKAL.what..MOTOSIKAL??!!kat sane dia koma kerana terlalu kritikal...doc enggan wat operation coz of tak mampu nak tanggung bil yang cume berharga 42$.ble voluteer bg bantuan..tak sempat dan akhirnya mati. R.I.P
http://www.emocutez.com

kes 2
Seorang anak perempuan kecil kat Zimbabwe yang sangat ingin belajar.tp malangnya..mak bapak tanak hantar..akhirnya..dok rumah doing all the chores. diskiriminasi lagi~~ malah die sanggup wat kerja sekolah abang die demi nak menuntut ilmu.guess what..bile tanye ape impian dan cita-cita?? "HARAPAN??APA HARAPAN SAYA??TAK MUNGKIN TERJADI.SAYA NAK BELAJAR.NAK JEJAK AN KAKI DI UNITED STATES.SAYA HARAP SATU HARI NANTI SAYA DAPAT MENGGENGGAM SEGULUNG IJAZAH...(MASTER)" akhirnya… kini…die menjadi Seorang ibu beranak lima, dinasihati dan dapat motivasi oleh volunteer dia kembali ke sekolah, malah menerima gelaran doktor dan menjadi pakar penyakit AIDS!!terharu gler~http://www.emocutez.com


kes 3
Yohanita seorang guru berusia 42 tahun.menjadi mangsa rogol.kesannya..die menjadi diskriminasi di kawasan kampungnya.Disana...orang yang telah di rogol memang di pandang hina...dan di diskriminasi.kesannya.....die melalui hari2 penuh trauma...dan mengalami kebuluran..badan die tinggal rangka jer...sumpah cam bangkai bernyawa yang dok hisap candu..dadah tepi jalan.dan die bergelut dgn maut.mujur sempat dibawa ke hospital.http://www.emocutez.com



kes 4
Long Pross..warga kemboja yang menjadi hamba seks di rumah pelacuran. Gadis Kemboja tuh akhirnya melarikan diri dari rumah pelacuran dan, dengan bantuan dari kumpulan volunteer, membina perniagaan runcit membangun yang menyokong keluarganya.bayang an...di seksa dan di paksa tanpa kerelaan.dikurung..diikat kaki dan tangan..di rogol dan jika enggan di seksa..dan Long Pross hamil 2 kali dan digugur kan ketika kandungan mencecah 4 bulan.die enggan melakukan seks..dan akhirnya mata nya dicucuk oleh besi logam yang tajam...lelaki yg "melabur" di rumah pelacuran rata-rata mengalami AIDS.mereka percaya jika wat seks ngan gadis diorang percaya gadis itu adalah cure bagi penyakit AIDS diorang..such a stupid!! http://www.emocutez.com






so konklusi di sini beta cube membayangkan bagaimana jika sume situasi ni (kebuluran..kemiskinan..hamba seks…penderaan mental dan fizikal…)terjadi Malaysia????
http://www.emocutez.com