An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Sunday, January 31, 2010

Bagusnya tentang drama atau filem Jepun.

Tak semua cerita Jepun atau Korea atau Taiwan yang di gilai oleh setiap lapisan masyarakat kini memberikan impak negatif...ada yang positif..mungkin setiap orang mempunyai pandangan tersendiri mengenai fenomena ini.Aku banyak menonton filem atau drma mereka..ternyata aku mempunyai perspektif yang berbeza..oleh kerana minat aku yang sungguh mendalam tentang pendidikan...malah bercita-cita akan menjadi seornag pendidik..kebanyakan genre filem atau drama Jepun atau Korea..aku kerap memilih genre komdi,komedi romantik dan SEKOLAH.Bagi orang yang mempunyai perspektif yang berbeza dan mungkin menganggap kebanyakan berunsur aksi atau adegan 18sx (tidak keterlaluan..masih boleh ditonton bagi mereka yang berusia 13 dengan pengawasan ibu bapa atau penjaga sebagai bimbingan)malah karekternya sangat2 lah gila tetapi komedi yang ditonjolkan banyak memberi pengajaran dan bimbingan terutamanya anak2 yang bakal menginjak usia dewasa.
BAnyak contoh misalnya Hana Kimi...walaupun kita taw ade slot2 yang memaparkan adegan 18sx yang tidak keterlaluan yang pnuh dengan unsur humor tetapi pendekatan itu sesuai mendidik anak2 dalam mengenal dunia remaja yang penuh dengan cabaran...bagaimana menangani perasaan cinta yang mula hadir atau lebih dikenali sebagai cinta pertama atau cinta monyet...Selain itu drama itu juga mngajar kita agar bekerjasama sebagai satu kumpulan...menaikkan imej kelas..meniup kata-kata semagat agar dapat mencapai apa sahaja impian disamping tidak pernah kenal eti putus asa..
Pengorbanan juga penting....semangat setia kawanjuga penting dalam kehidupan...serta mempunyai spiritual yang tiggi dalam diri.
Berbeza pula dengan Gakko ja Oshierarenai!yang positifnya...seramai 5 orang lelaki yang terpaksa belajar di sekolah tinggi persendirian (P) dan akihirnya dapat membiasakan diri disekolah itu...setelah menyertai kelab tarian sosial..yang terdiri daripada 5 orang pelajar perempuan.Guru yang menjadi guru penaung kelab itu telah membuka mata aku agar menyemai perasaan CINTA dalam kehidupan seharian.CINTA itu amat universal...tanpa CINTA dalam kehidupan...hidup kita musnah...betul..CINTA PADA ALLAH...CINTA PADA RASUL...CINTA PADA IBU BAPA....CINTA PADA DIRI SENDIRI DAN CINTA SESAMA MANUSIA.(bg yang beragama islam wokeyh??)apa yang aku sampai kan disini ...cikgu tersebut bukan lah menggalakkan mereka bercinta dizaman persekolahan,menghariungi detik2 PUBERTY hahahaha!!...tetapi signifikan cinta guru tersebut major nya adalah CINTA PADA DIRI SENDIRI dan CINTA SESAMA MANUSIA.Aku rasa para guru di Malaysia perlu mencontohi guru didalam cerita ini kerana menepati ciri-ciri seorang guru kreatif,dedikasi,penyabar,lemah lembut penuh keibuan..sentiasa memberi kata semangat pada anak didiknya..kritis..sentiasa mendengar masalah dan pendapat anak2 muridnya...dan paling penting menyemai perasaan CINTA dan menyatupadukan anak2 didik nyer mengharungi cabarandan dugaan dalam kehidupan!!(warghhh!!aq nk jadi pendidik cam tuh la 1 ari nanty!!)Sikap pengorbanan dan semangat setia kawan + semangat berpasukan menambahkan lagi "perisa" dalam cerita ini....

Bagi aku....cerita2 sepatutnya sentiasa diterima oleh golongan masyarakat...senang saja jika orang lain tenok dari sudut negatif..kita tenok dari sudut positif...yang baik jadikan tauladan..yang buruk jadi sempadan!!

(p/s:tenok la movie atau drama jepun,korea,taiwan.harap dapat bijak memilih cerita2 yang mendatangkan kebaikan utk diri kita dan masyarakat)

hahahaha!!

Wednesday, January 27, 2010

who is josh groban???

heee~~yah do not love him at all...but love his songs so much...ya...his named Joshua Winslow "Josh" Groban.American singer-songwriter and actor who has sold close to 20 million albums in the United States!!wOW...aq pon tak macam die!!superb!!dan die niyh terkenal dengan unique vocal quality and classically inspired pop style...yeah...kind of music that i loved...^_^His father is of Russian Jewish descent!!what! i hate jewish..thats why not love him at all...just his songs..hehehe..antara lagu die....
*"The Prayer"
*"There For Me"
*"For Always"
*"To Where You Are."(pssst..paling faveret!!)
*"You Raise Me Up"
*"Remember"
*"Believe"
*"Remember When It Rained,"
*"You Are Loved (Don't Give Up)"
*"Now or Never"

suara die memang......boleh kecairan!!

owh................best sangat2!!

TO WHERE YOU ARE

Who can say for certain
Maybe you're still here
I feel you all around me
Your memories so clear

Deep in the stillness
I can hear you speak
You're still an inspiration
Can it be (? )
That you are mine
Forever love
And you are watching over me from up above

Fly me up to where you are
Beyond the distant star
I wish upon tonight
To see you smile
If only for awhile to know you're there
A breath away's not far
To where you are

Are you gently sleeping
Here inside my dream
And isn't faith believing
All power can't be seen

As my heart holds you
Just one beat away
I cherish all you gave me everyday
cause you are mine
Forever love
Watching me from up above

And I believe
That angels breathe
And that love will live on and never leave

Fly me up
To where you are
Beyond the distant star
I wish upon tonight
To see you smile
If only for awhile
To know you're there
A breath away's not far
To where you are

I know you're there
A breath away's not far
To where you are
(psst...melayan jer...lagu niyh...)


WHEN YOU SAY YOU LOVE ME

Like the sound of silence calling,
I hear your voice and suddenly
I'm falling, lost in a dream.
Like the echoes of our souls are meeting,
You say those words and my heart stops beating.
I wonder what it means.
What could it be that comes over me?
At times I can't move.
At times I can hardly breath.

When you say you love me
The world goes still, so still inside and
When you say you love me
For a moment, there's no one else alive

You're the one I've always thought of.
I don't know how, but I feel sheltered in your love.
You're where I belong.
And when you're with me if I close my eyes,
There are times I swear I feel like I can fly
For a moment in time.
Somewhere between the Heavens and Earth ,
And frozen in time, Oh when you say those words.

When you say you love me
The world goes still, so still inside and
When you say you love me
For a moment, there's no one else alive

[bridge:]
And this journey that we're on.
How far we've come and I celebrate every moment.
And when you say you love me,
That's all you have to say.
I'll always feel this way.

When you say you love me
The world goes still, so still inside and
When you say you love me
In that moment,I know why I'm alive

When you say you love me.
When you say you love me.
Do you know how I love you?


REMEMBER WHEN IT RAINED

Wash away the thoughts inside
That keep my mind away from you.
No more love and no more pride
And thoughts are all I have to do.

Ohhhhhh Remember when it rained.
Felt the ground and looked up high
And called your name.
Ohhhhhh Remember when it rained.
In the darkness I remain.

Tears of hope run down my skin.
Tears for you that will not dry.
They magnify the one within
And let the outside slowly die.

Ohhhhhh Remember when it rained.
I felt the ground and looked up high
And called your name.
Ohhhhhh Remember when it rained.
In the water I remain
Running down
Running down
Running down
Running down
Running down
Running down
Running down

ZzzzzZZZ.... ^_^

Tuesday, January 26, 2010

wooohooo!!the biggest asia loser!!

yeah...i really loved the blue team not because of their strengthen but their team work as th blue team!!chaiyyok!!well...Dave Nuku is a great leader....omg...body die..pergh!!superb!!anyway..sepanjang tenok reality show tuh...he never upset...or getting mad..chill n cooooolioo!!...but always caring,support n proud of the blue team!!agagagaga.....episode malam niyh...so awsome!!yeah..unexpected bila tony loose 10kg!!hehehehe....yeah selain tuh aq admire gler ngan sarimah ibrahim because she so fluently in english!!aq harap boleh jadi macam die one day....so the person who i really admire as host are oprah,sarimah,mahdzir lokman n cherryl samad!!=P

Tercari-cari sumthing arr...adeyssss...

okeyh.....aq niyh masih tercari-cari sumthing dalam diri aq...haish...>_<
ada 1 benda kat sini tercari-cari dari segi spiritual dan emosi..(hek..1 benda ker 2 benda??!)tak de la...aq masih tercari identiti aq...aq memang la dilahirkan sebagai WANITA tapi lagak aq tak melambangkan WANITA...coz susah nak jadi WANITA...aq kalo boleh bukan nak pegang title WANITA semata-mata..tapi dengan title WANITA sejati....kalo dalam bab2 wanita niyh 2 benda jer aq minat..1)pakai baju kurung dan da mula pakai tudung ...(alhamdulilah..syukur!! tak kesah kalo men futsal,bola sepak ,basket ball,badminton,cycling or skate board ngan baju kurung sbb tuh memang aq!hahaha!!) dan yang kedua nyer....aq minat memasak dan bake cake chocolate n muffins!! (hehehe...pas niyh ingat nk cari market..haha!!angan2 mat jenin la ko ique....bagi aq blom lengkap lagi ilmu tentang wanita....huh??perlu ker aq baca mag WANITA..SERI DEWI dan KELUARGA???or atau pon NONA...??? PA & MA???!(uhh??!pssst..kalo Pa & ma tuh memang weirdo!!!... =_="
cuma aq kurang minat menjahit atau something yang berseni nih...(ye arr mama aq niyh penjahit dan pembuat hantaran perkahwinan yang cukop profesional bagi aq..tapi sayang aq tak mewarisi smua tuh dari mama..cuma 1 jer aq mewarisi sikap mama yang gemar bersosial...he...bersosial banyak cara..dan salah satu nyer adalah berhadapan dengan orang ramai..ala bukan mama jer tapi babah aq pon gitu selain berbakat dalam melukis pelan rumah thats why rumah yg aq renovate niyh bapak aq yang create!!tuh jer kowt yang aq mewarisi bakat parents aq..hurm..)yayayaya!!
SUSAH KER MENJAHIT????!!Aq benci menjahit...sebab aq memang takotkan jarum sejak azali lagi!!(chett..bend tuh kecik tapi berbisa!!)ye arr...fobia ngan jarum...bila menjahit jer mesti luka....so sampai sekarang aq tak tau menjahit pon...nak masokkan benang pon terkial2..ambik masa sejam dua...(cehh..konfirm suami lari dah kawen..or agaknyer nk jahit badge anak pon nak kene hantar tailor..hahahah!!)tapi tak pe la skang pon aq blaja slow2...takot arrr...menjahit pon penting dalam kehidupan...jeles bila kak tika...tau menjahit dan siap jahit baju kurung/ baju melayu sendiri untuk family die..ha kan jimat duet...Aq pon nk jadi cam die gak..!!!warggh!!!ku jadi emo sungguh!!!

masalah yang kedua adalah aq minat sangat bidang penulisan...dan jugak education sebab cita2 aq ade 2..wartawan @ cikgu....aq bukan nak jadi wartawan penyiaran tapi bahagian editor..(err..maybe..coz masscom niyh skop die luas!!) dan aq gak minat dalam education..sebab aq gak minat mengajar...yaaah!!mahu majukan anak bangsaku sendiri...tenok la competition anak2 zaman sekarang bukan macam dulu...da..mereka trpaksa bersaing dengan bangsa cina dan india...thats why aq tak setuju dengan MERITOKRASI..coz ayat tuh menggambarkan semua masyarakat yang majmuk niyh di layan sama rata...mana ketuanan MELAYU??sebab tuh aq nak jadi cikgu..tapi dengar khabarnyer sekarang nk kurangkan pengambilan guru-guru.(agak2 pe akan jadi kalo kerajaan benar2 buat begitu??)....yaahhhh!!aq cadang nak ambik masscom...untuk diploma dan degree..tapi education aq ambik time buat master....is that okeyyh??!...err...adakah IPTS sebagus IPTA???agak2 brape ramai siswazah IPTS dapat kerja..ye la yang da dapat diploma di IPTA pon blom tentu kerja??? wahh sungguh banyak aq berfikir hari niyh.....sempit...sempit!!

Monday, January 25, 2010

yeah..semalam hari yang paling best!!

yayaya!semalam somebody really loves me visited my family....guess what??not my boyfriend lar...but my sengal kazen...waney...she such a gilak2 person...i love her verry..verry..verrryy...much!!kami sebaya..we shared everythings...yayaya..boyfriend..errr is not includude..okkeyy??yah...we shared hobbies..clothes..novelles...money..attitude??cuma berbeza satu jer..she tall..like a model!!hahaha..we always caring each other..ble jumpe tak sah kalo tak sekeh kepala..."tappelek" kepala..sesi perli memerli...sakat menyakat...hug n kissing!(deyy..jgn la pikir negetive...we just kiss cheek only!but sometime terkena gak mulot but yuccckss!)@_@!!! she just like my best..best..best...frenz!!she suh a genius i think...got offered from overseas to futher her studies...(ye larr..da straight A's trial) her fav subject is admate...hahaha..semalam tak bleyh blah ble tetiba die ckp.."weyh ique..kita da lama sehidup semati..ditakdir an bersama sejak azali lagi...aq tamau sambung kat oversea..tetiba aq tak nk ambik sains lagi...tak minat dah...jom la kita aplly U sama2..pastuh kita kongsi bilik kat kampus first year..then second year kita kongsi umah sewa!!jom2!!" (dasat la budak sekor niyh..buat aq rase nak tepok dahi kejap...sengal sungguh...memang futuristik abes arr..susah arr idop asik berkepit ngan ko..) hahahaha!!pape pon aq memang sayang die sangat2..time die dok MRSM muar gler rindu arr kat die...ble jumpe nak nanes..tapi skung ble every week jumpe memang cam anjing ngan kuceng...adoiyaii...funny la minah niyh...hahaha!!i love U waney!!waney aim kita is..lady like wanna be ann??hehee..^_^



waney ..ko "sangat" memberikan pose yg menarik!!hahaha!!mengong..buat mulot..
ala still tak leyh challenge angelina jolie lorh!!




ko niyh taw la abg ko...kalah monyet2 serta beruk2 seantero dunia!




waney n my another niece..alyssa!

Sunday, January 24, 2010

what??kem motivasi prefect SMKSK on 6 feb??!

wargh..nape tarikh dipercepatkan???adeysss...tapi alhamdulilah...tetap berjalan lancar walaupon halangan banyak...banyak sumbangan...sponsor..aq bakal menjadi fasilitator....hehehe..insay allah aq akan belajar di internet...baca byk article...bangga dapat menyumbangkan budi pada bekas skolah...SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI KERAMAT!yeay!!missed cikgu2 already lorh...anyway...aq pon rindu budak2 junior niyh....nak tenok nakal diowang camne...^_^ hehe!!pe yang pasti mereka mempunyai banyak masalah..biasa la hidup mane takde masalah...huhu..p yang aq leyh wat sekadar membantu..setakat yang mampu.tak sabar menanti....hee.....well tadi ade meeting..cam biasa ramai tak dapat hadir sbb kerja...(eleyh..org lain keje tapi leyh gak dapaat dtg!oppsss lupe lak..bak kata puden sehari tak datang hilang rm 100!ala setakat kerja part time ape la sangat! eleyh ique..ko niyh jeles la plak!hahaha!!)tadi okeyh da arranged tentatif program...semuanya!alhamdulilah....semua nyer da settle even games dan activity!present ade org sponsor!!!=P tadi dtg meeting aq ingat aq la paling lewat....rupenyer fahimi pon lewat gak..phew..nasib baik!mau tak kene prli...tapi cam bese arr aq asik kene majal ngan die...bukan aq jer...min pon sama...siap sempat men badminton kat car park lagi..hehehe..tamat meeting kul 11.30 tadi...syukur dapat pulang awal....agagaga!!! 6 february 2010...here i come!!!=D

ni la pix sempat snap time majlis penyerahan kuasa!hehehe




ha...nie ex- exco persero,muz ngan ex- timbalan exco disiplin,min..sedeyh kowt serah kuasa kat junior!haha



semua niyh..exco dan timbalan exco barisan wanita prefect smksk batch kitaowang!!hehehe




this is "big boss" punyer...opsss bukan KP tapi exco disiplin..fahimi bg nasehat kat junior.



salah sorang junior kitowng..Kama..now die jadi exco kantin.




ni mar...seangkatan ngan kama..hehe



budak2 niyh memang sungguh ceria!


yeah!!tak sabar nak jumpe budak2 nih......rindu glr kat korang la ngok!!!

Saturday, January 23, 2010

hahaha!!hari graduasi olok-olok!!

hahaha...gradution niyh da berabad lama nyer..aq pon da lupe brape hari bulan....hehehe...sengal baboon!aq niyh ,malas nak tayang2 pix graduation tapi da jadi kenangan terindah...at least merasa la gak pengiktirafan skola selama 5 tahun kat situ...(haih,nape la...time batch aq br nak buat...tadika adik aq every year buat!hahaha!)hee~merasa gak graduate walaupon tak macam universiti...hehehe...kira experience arr tuh...^_^...so niyh la pix2 yg bakal terpampang depan bijik mata ....



chett...topi tak termasok..niyh aq pinjam cikgu..berangan sekejap!



aq tak caye aq da "graduate"!



niyh arr cikgu kelas aq ngan cikgu kimia aq...pn.jalini



niyh sesi ngan cikgu yaya!kalo pandai cari mane satu aq..aq bagi singget!!




my bestfrenz..sham,fala n me!


hehe..niyh....lya..aq..bf aq reez n cikgu cun..pn afza!he...same tinggi la diowng!



ni la kwn2 yang mendorong aq blaja!hehehe!!luv u all!




guys 5bs2 memang sengal2 belaka!



adeysss!suke btol mereka2 ini buat muka! @_@



niyh sume yg terhoramat!hhehehe


lastly....





ni la giant card yg sham.fala ngan aq wat khas utk guru2 yg mengajar kelas 5bs2!cute tak?? ^_^

wow!!cerita yang sangat bagos!!

Nur Di JIwa Harina...kat TV3 hari niyh sangat membuka mata aq...anak hasil perkosaan terpaksa menghadapi ari2 getirnya...berbapakan bapa tiri yang kejam..(ergh...asik kene sebat ngan tali pinggang jerp!!benci..da la dayus!!)haha...bapak yang macam binatang...bapak tapi bukan 'bapak'.ha...bapak borek anak rintik..bgos sungguh pepatah tuh..si bapak sibok pukul anak..bukan nk cari kerja sementara ada kudrat...tapi bergantung hasil rezeki anak bini...tak de lar...bodo..kalo aq lar tak nk berlakikan manusia dayus macam tuh...ha yang si anak jantan tuh lak...sibok bakar duet berjudi nga dadah..elok la tuh..tempah tiket nak mati cepat kowt...terasa diri tuh da cukup amalan kowt..."bagos" lar...aq kalo boleh nak jadi harina...cekal harungi liku2 hidup...membuat anjakan paradigma..ye..nasib adalah untuk diubah bukan serah nasib atau takdir bulat2...warghh...takot gak...hidup niyh umpama roda...ada turun naik nyer...yeay!!akhirnyer die sukses!bapak di pon da insaf!syukur.....si anak niyh ha..sepandai-pandai tupai melompat jatuh ke tanah jgk....dasat sampah masyarakat!padan muka!!yeah!yeah!..he masok penjara..jumpe cikgu lama..hehehe...aq suke la citer camniyh!!daripada citer ngarot2...lagenda kat tv3 tuh..aiyooo..sumpah mengarot tak de benda len ke nk ciplak...dari barat tuh..lepas satu..satu!..pe lagi sinetron indon yang carca marba tuh???tepok dahi la aq jawabnyer....=P

Hidup ibarat Roda.....

Kehidupan ni ibarat roda.Tak dinafikan, kadang-kadang kehidupan kita naik dan ingat...tak selalunya kita naik....1 hari pasti jatuh...begitu juga...jika kita gagal..ingat..tak semestinya kita gagal selamanya.Kehidupan aq kini memang getir...aq dilahirkan dalam keadaan yang sentiasa berfikir...berfikir...berfikir dan tidak pernah berhenti berfikir...memang banyak dugaan dan ranjau terpaksa ku redahi...tapi aq yakin...dengan kesabaran pasti ganjaran tak ternilai pasti tiba.Cuma...1 aje...lambat atau cepat.Aq yakin tuhan sentiasa menyayangi diri ini..rezeki sentiasa tak putus-putus...mencurah..tetapi ada sahaja halangan..tapi aq reda...sebab mungkin tak de rezeki...alah..rezeki ada dimana-mana sahaja.jangan meragui maha pencipta!Aq bukan lah alim,sering membuat ksilapn,lalai....dalam menjalankan tanggungjawab sebagai umat Islam..tetapi aq mengerti...2 perkara...1 TAUBAT ...2 Husnuzhon (bersangka baik)...Aq tak mengerti sikap orang melayu yang gemar bergosip sedangkan dalam Islam perkara sebegitu di larang sama sekali...GOSIP..GOSIP...DAN GOSIP!baik lelaki mahupon perempuan...yaaah!!sama sahaja.Itu blom lagi memegang amanah....RAHSIA~owh...lupe lak...mulut tempayan boleh tutup...tapi mulut manusia...sendiri mau paham lar...ingat kerana mulut badan binasa.
Persahabatan yang terjalin berkecai macam tuh sahaja...kerana egoistik semuanya binasa.Senang sungguh melupakan persahabatan yang terjalin macam tuh jer...kalau benar ikhlas...takkan sanggup memutuskan ikatan persahabatan...???Aq kadang2 terpikir...orang yang begitu alim...poyo abes...bajt..cakap lebat!tapi masih lagi dibelenggu sikap2 yang tak elok camniyh...(haih,lain kali ukur baju dibadan sndiri la yer...).Anyway..alhamdulilah,bersyukur dengan kehidupan aq ini...bersyukur kerana masih boleyh bernafas..dan berpijak pada bumi yang nyata dan nikmat yang ada ini lah membuat aq..memburu cita-cita agar dapat membuka mata banyak pihak...da dihormati dan disegani.Insya Allah!=)

My Daily Horoscope: January 23, 2010

Daily Horoscope: January 23, 2010
You may not be super-happy with all of your responsibilities, but you do know that you need to take care of them. Now is make-or-break time, so get on the job and take care of all the details!

* Mood: Responsible
* Lucky Color: Rose Pink
* Lucky Number: 8
* Lucky Time of Day: 4am
mood....cett aq memang sentiasa responsible...aq anak sulung..ade family mesti la kene jaga...hehehehe...lucky color..what the fishie!!!owh please....ROSE PINK????!!eww....nape perlu pink..anyway as long it is bab pink blh trima lar..aq an lady like wanna be...hahaha!Lucky numb 8????wahhhh....ada ong ma!!!heheutu numb Ong punyer....(tetiba terasa nak mkn double prosperity beef paper burger..nyum2~)

huh???Lucky Time of Day...4a.m....hahaha..pagi...memang lucky....org tersayang call kejot bgon tido....hhehehe..ape mimpi la die tuh....huhuhu..da bgon aq sambong tido balik...btol2...lucky time!! =D

hehehe...tadi Pak ngah Kuantan datang!!

Best tadi Pank Ngah datang dari KUantan..ye arr nak hantar kak tika ke melaka...wehehehe...kak tika...aq adored die sangat2...well die tuh umpama wanita melayu sejati..cam aq niyh campuran..tapi memang die sejati tak de sape boleh ubah pernyataan niyh!!bayangkan die sopan..ayu...pandai menjahit..memasak...driving..pakai braces..(Uhh???!!) bake cake and muffins paling penting bijak!!!yeah i loved her so much!!(heh,i'm not lessie okeyh??)now..die skang matriks..kat melaka...punyer arr merendah diri..poyo beb..tup2..dpt 6 A!!that's great darl....memang aq respek sama die...beze gler ngan aq...2 jer persamaan aq ngan die ...memasak ngan bake cake n muffins!hehehe...^_^...last raya pertama aidilfitri...aq raya ngan die..hehe..kitowng memang rapat!!wallllaah!!




this is me..tgh kegedixan!hehe in first raya




tadaaaaaa......niyh la..kak tika n me...




he~kat birai katil.....cun??(bwexx!=P)



we are in the car!!!

okeyh2...tak aci la kazen yang lain tak ade dlm blog niyh ann??hahaha so ini pix her siblings...hehehe




2 org budak kecik niyh....nama dier tia n qila!



berangan nk naik pelamin!!



niyh kak tika n little sis..qila




hhehehe...niyh abg kak tika..along!!sedapnyer along ngan tia tito!!penat beraya kowt!=P




cak!!!this is me....(pssst..nk mencapub sket....)hahaha!!

Tatabahasa Melayu

Salam..saya ique...saya sangat meminati bahasa Melayu.Sebagaimana yang kita tahu Bahasa Melayu seringkali dipandang enteng oleh golongan pelajar.Bagi mereka Bahasa Melayu mudah.Ternyata percaturan mereka silap..jadi apa yang saya paparkan di blog mungkin dapat membantu anda mengenali Bahasa Melayu.

Bahasa Melayu tergolong dalam 5 kategori iaitu:
*Golongan Kata
*Pengimbuhan
*Pengandaan
*Ayat
*Rampaian Bahasa

Wow!Mungkin kita tahu 5 bahagian ini tetapi tidak bermakna kita dapat menguasai lagi pecahan-pecahan 5 kategori ini.Mari kita huraikan setiap bahagian kategori ini.

*Golongan kata

Golongan kata terdiri dari beberapa komponen iaitu:

*Kata Nama
*Kata Ganti
*Kata Kerja
*Kata Adjektif
*Kata Hubung
*Kata Seru
*Kata Tanya
*Kata Perintah
*Kata Pangkal Ayat
*Kata Bantu
*Kata Penguat
*Kata Penegas
*Kata Nafi
*Kata Pemeri
*Kata Sendi Nama Sendi 2
*Kata Pembenar
*Kata Bilangan
*Kata Keterangan
*Kata Arah




*Pengimbuhan

Pengimbuhan terdiri daripada beberapa bahagian komponen iaitu:

*Awalan
*Akhiran
*Apitan


*Pengandaan

Pengandaan terdiri daripada bahagian komponen iaitu:

*Pengandaan Penuh
*Pengandaan Separa
*Pengandaan Berentak
*Pengandaan Berimbuhan

*Ayat

Ayat terdiri daripada bahagian komponen iaitu:

*Ayat Inti
*Ayat Majmuk
*Ayat Aktif
*Ayat Pasif
*Ayat Penyata
*Ayat Tanya
*Ayat Perintah
*Ayat Seruan

*Rampai Bahasa


Rampai Bahasa terdiri daripada bahagian komponen iaitu:


*Sinonim
*Antonim
*Kata Banyak Makna
*Penjodoh Bilangan
*Tanda Baca
*Simpulan Bahasa
*Perumpamaan Pepatah

Itulah nota serba ringkas mengenai tatabahasa melayu pada hari ini.=P

niyh pix aq ngan cikgu2 kat skool!


niyh la teacher KB yang cute!!

"hah!!nak pe?!! tangkap pix aq senyap2!"hahaha..ingat lagi cikgu
yaya said like that..luv u so much!

ustazah azlina yang sangat soft..motherly...penyabar sungguh!

nie la cikgu azlina..ngan aq time graduate!cheerful ann??

jeng..jeng...niyh la cikgu disiplin dan pak ostat kat
skool...hehe..ingat bila die nyanyi lagu "ade sekor anak tupai ..."
lagu rakyat kelantan kowt!

hehe..cikgu maizol dan cikgu amiruddin br abes mengenyangkan
perotnya!
\
jeng..jeng...niyh big mama kat SMKSK...pengetua yang umah die 1 area ngan umah aq...hahha

niyh sume guru2 ketua kelas..pengetua..guru ketua bidang..YDP PIBG!

niyh la cikgu model..cun ke tak??tinggi an???hehehe

SMKSK dalam kenangan......hukhukhuk...

hahaha...smlm best gak dpt chatting ngan cikgu azlina..cikgu fizik aq...hehehe..she so cute for me..cikgu tuh memang cherful..but kalo moody memang buat aq kechot perot...hehehe...aq rindu gler kat cikgu2 kat situ...macamana la ngan cikgu jalini yang sangat vogue..penampilan die sederhana tapi penampilan die buat semua koleksi pakaian nampak mewah.hehe bisa la tuh guru kelas aq..dan perangkap cikgu kimia..tapi sayang aq tak penah minat kimia.....ustazah azlina yang sangat rapat dengan aq...she so motherly...jarang nampak die marah...chill saja..bukan pe die sangat penyabar orangnyer...cikgu maizol...wahaha..sampai sekarang..tak pulang2 buku talib samad yang aq pinjam kat die...nanti la aq jumpe die...hahaha..cikgu tuh chomel..sayangda jadi suami orang...hehe..die salah sorang yang jadi tulang belakang aq..naikkan semangat aq untuk terlibat dengan bidang-bidang penulisan..hurm??cikgu fadzlina..memang ku sangat rindu...sama seperti cikgu azlina...penyabar dan motherly...aq penah fail maths tapi die tak penah marah sampai la percubaan spm aq dapat C5..die tak penah marah tetapi menaikkan semangat aq untuk teros gigih...cikgu normie...kadang2 she's not bad...die memang kuat membebel...tapi die tetap sayangkan budak2 kelas aq tuh....hehehe byk effort die cari bahan untuk bio subject!teacher afza...she's hot!like a model!tinggi sangat2..kurus memang kalo apply jadi model memang dapat...coz she's tall...pretty..gorjuss..intelligent..hidung mancung..ala-ala arabian gitu!!then cikgu yaya...tegas..kadang funny la die she's my addmate teacher..die tak garang..tapi tegas..tamau bg kita pijak kepala kowt...lastly i really adored her...she such a great teacher for me..she's cute...like teddy bear!! other than that..she 's full of strategic...intelligent...futuristic..and..have high instinct!!die banyak pengalaman...penanda kertas EST...die memang sayang an her pupils...but she sensitive woman...die nak kita hormat die..salam..hug..sentuh die...and aq pon da anggap di macam mak sendiri...i kiss her several times and sume cikgu2 pompuan aq hug !!!hehehe...well....this is my bio teacher..pn normie...

ha...byk lagi pix...cikgu 2...this one is

my chemist teacher...yang sangat dedikasi!

cikgu fadzlina math yang sentiasa mendorong kitaorang!

cikgu maizol..cikgu bm yang serius!
banyak lagi pix2 cikgu...n pix time graduation day..hehe..

yeah!!!!

hehehe...ari niyh best!!dapat gak tenok skyrunners kat disney...owyeah!!ye arr smlm missed premiered die....agagaga..warrgh Joey Pollari and Kelly Steven Blatz tottaly cute!!hahaha...yeah science fiction movie memang aq suke giler...hahaha...spaceship design pon nampak futuristic....wawawa aq nk tenok Aaron stone series kat disney channel which also acted by Kelly Steven Blatz...tapi memang tak berkesempatan nak tenok...grrr...so tak pe la dpt tenok skyrunners pon da cukop okeyh....wargh..bila lagi Malaysia nak wat filem science fiction...ye arr dulu penah sekali lar senario...but malaywood tak still tak leyh challenge hollywood punyer la....hahaha!thats why arr malas nak tenok malaywood unless aq tenok drama sedeyh sampai banjir umah aq...ye arr keluarga pincang...kebanyakan la....agama..tuh aq tenok tapi kalo tenok comedy ngarot-ngarot tuh memang wassalam....tak MINAT!cuma tak tenok2 1 cerita niyh.....adeysss....talentime!aq nak sangat tenok citer tuh....missed..time tuh kene tumpu exam so tak tenok movie pape pon....(chett,blaja konon pirah....!)selain tuh yang hollywood lagi...harry potter and the half blood of prince...wargh....memang nak tenok..ye arr..nasib baik dapat lepas geram tenok twilight and twilight saga:new moon...hehehe superb best...romance...tapi tu lar...sekarang aq tetiba aq minat filem genre romance comedy especially korean/japanese drama or movie....adoiyaiii this fever of koren and japanese come back!!time abes spm aq lepas geram kat mysoju.com ye arr tenok boys over flowers ngan hana kimi dango..hana kimi dango season2,hana dango kimi final...! slain tuh aq tenok hana kimi!!!best gler.....mama pon bising mengadap korean ngan jepun jer...aq mengkekek jer gelak bler mama membebel....hehehehe ^_^

PENCEMARAN ALAM SEKITAR

Pencemaran alam sekitar terjadi akibat daripada aktiviti manusia dan juga berpunca daripada kilang-kilang di mana masing-masing mahu memenuhi keperluan hidup yang semakin bertambah setiap hari. Aktiviti yang dilakukan tidak mengira tempat di laut, di darat mahupun di udara. Bukan sahaja di Malaysia bahkan seluruh dunia. Beban pencemaran juga semakin hari semakin berat termasuk bahan kumbahan daripada kilang-kilang yang mengandungi pelbagai bahan kimia. Pencemaran alam sekitar boleh dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu:
1) Pencemaran air
2) Pencemaran udara
3) Pencemaran tanah
Pencemaran air merupakan suatu perubahan yang berlaku di suatu tempat penampungan air seperti danau, sungai laut, dan air tanah kesan daripada aktiviti manusia. Pencemaran air boleh dipengaruhi oleh pelbagai factor dan mempunyai karakteristik yang berbeza-beza. Walaupun begitu, fenomena alam seperti gunung berapi, ribut, gempa bumi tidak dianggap sebagai pencemaran walaupun menyumbang perubahan yang besar kepada kualiti air.
Aktiviti pengindustrian yang meluas tika ini banyak memberi kesan buruk kepada ekosistem dengan membuang bahan-bahan tercemar seperti logam berat, toksin organic, petrol, nutrient dan sebagainya. Sampah organic ini menyebabkan keperluan oksigen semakin rendah dan membahayakan seluruh ekosistem. Ia juga mengarah kepada pembentukan eutrofikasi dengan meningkatnya kandungan nutrien. Keadaan ini menyebabkan tumbuhan air yang bersaiz mikro seperti alga membiak dengat cepat kesan daripada bekalan fosfat yang berlebihan. Hal ini akan menyebabkan warna air menjadi kehijauan, berbau busuk dan keruh. Akibatnya, kualiti air menurun dan kepekatan oksigen terlarut juga rendah. Ini menyebabkan kehidupan air seperti ikan dan species lain tidak dapat tumbuh dengan baik, akhirnya mati. Selain daripada itu, cyanobakteria juga memberi masalah kesihatan kepada manusia dan haiwan kerana mengandungi toksin
Pencemaran udara pencemaran udara berpunca daripada aktiviti manusia seperti pengankutan, pengindustrian dan pembakaran mahupun alam semulajadi seperti gunung berapi dan sebagainya. Pencemaran udara boleh didefinisikan seperti pencemaran suara, radiasi, atau cahaya. Pencemaran ini berlaku dengan hadirnya satu atau lebih bahan-bahan fizik, kimia atau biologi di atmosfera dengan jumlah yang dapat membahayakan kesihatan manusia, haiwan dan tumbuhan
Pencemaran udara dapat diklasifikasikan kepada primer dan sekunder. Primer merupakan bahan pencemaran yang secara langsung daripada sumber pencemaran udara. Contohnya karbon monoksida yang merupakan hasil dari pembakaran. Manakala sekunder adalah bahan pencemaran yang terbentuk daripada tindakbalas pencemaran primer di atmosfera. Contohnya seperti pembentukan ozon. Kesan daripada pencemaran udara terhadap kesihatan manusia adalah seperti asma, bronkitis, dan gangguan pernafasan lain. Selain daripada itu, hujan asid, efek rumah hijau dan kerosakan pada lapisan ozon akan berlaku sekiranya pencemaran udara berterusan berlaku tanpa pencegahan.
Kesan pencemaran terhadap kesihatan manusia bergantung pada jenis pencemaran, kromium dan herbasid sangat berbahaya kepada kanak-kanak kerana menyebabkan kerosakan otak serta ginjal pada seluruh populasi. Pendedahan secara berterusan terhadap benzene pada kepekatan tertentu boleh menyebakan penyakit leukemia. Selain itu terdapat beberapa simptom seperti sakit kepala, letih, iritasi mata dan ruam kulit jikalau terdedah dengan merkuri, siklodiena, organofosfat dan karmabat. Jikalau pada dos yang besar ia bleh menyebabkan kematian. Pencemaran tanah juga memberi kesan terhadap ekosistem. Perubahan kimia pada struktur tanah yang radikal walaupun bahan kimia hadir dengan dos yang rendah, ia tetap merbahaya. Perubahan ini menyebabkan metabolism mikroorganisma endemik dan antropoda turut berubah. Akibatnya dapat memusnahkan pelbagai spesis primer dari rantai makanan sekaligus memberi kesan pada ekosistem
Untuk menangani masalah tersebut, terdapat 2 cara, remediasi iaitu kegiatan untuk membersihkan permukaan tanah yang tercemar. Ada dua jenis remediasi tanah, yaitu in-situ (atau on-site) dan ex-situ (atau off-site). Pembersihan on-site adalah pembersihan di lokasi. Pembersihan ini lebih murah dan lebih mudah, terdiri dari pembersihan, venting (injeksi), dan bioremediasi. Pembersihan off-site meliputi penggalian tanah yang tercemar dan kemudian dibawa ke daerah yang aman. Manakala, bioremediasi adalah proses pembersihan pencemaran tanah dengan menggunakan mikroorganisme (jamur, bakteri). Bioremediasi bertujuan untuk memecah atau mendegradasi zat pencemar menjadi bahan yang kurang beracun atau tidak beracun (karbon dioksida dan air
Untuk menangani masalah tersebut, terdapat 2 cara, remediasi iaitu kegiatan untuk membersihkan permukaan tanah yang tercemar. Ada dua jenis remediasi tanah, yaitu in-situ (atau on-site) dan ex-situ (atau off-site). Pembersihan on-site adalah pembersihan di lokasi. Pembersihan ini lebih murah dan lebih mudah, terdiri dari pembersihan, venting (injeksi), dan bioremediasi. Pembersihan off-site meliputi penggalian tanah yang tercemar dan kemudian dibawa ke daerah yang aman. Manakala, bioremediasi adalah proses pembersihan pencemaran tanah dengan menggunakan mikroorganisme (jamur, bakteri). Bioremediasi bertujuan untuk memecah atau mendegradasi zat pencemar menjadi bahan yang kurang beracun atau tidak beracun (karbon dioksida dan air
Oleh itu, untuk mengelak daripada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku, kita harus menjaga alam sekitar dengan baik sepertimana kita menjaga barang-barang yang kita sayang agar semua warga bumi berada dalam keadaan selamat dan selesa.

Friday, January 22, 2010

second week at PUSRAwI !

yawww!!!!tak sangka ade nurse guy...heee ade yg totally cute!!(watever lar)malu gler...die dtg kemas bilik..aq tgh terbongkang atas tilam..perh...superb malu aq tanggung seumur hidup....sengeh jer arr walaupon aliur basi meleleh...(padahal tak pon..suka suki je ko niyh...)asik datang bilik bapak aq jer...baik tol die...sengeh memanjang....aq pon seangkatan ngan die arr jadi kerang busok...malu2..yeah he should be shy...ye arr..tenok aq ngan rambot serabai....menguap memanjang...heee~(mesti dlm hati die..tak leyh buat chalon bini kalo camniyh =_=!)sejak ari tuh...aq bgon awal setiap pagi even aq ABC (kod rahsia la konon2 tuh)...
(you went to school to learn girl
what u never never knew before
like i before E except after C
why 2 plus 2 makes 4
na..na..na
i'm gonna teach U
all about love girl
sit your self down,take a sit
C easy as
all u gotta do is repeat after me
ABC it easy as
123,oh simple as
Do Re Mi..ABC..123 baby n U me girl...
come on let me love U just a little bit
I'm gonna teach U how to sing it out
come on come on let me show U what it's all about
reading,writing,and arithmathics
all the branches learning tree
but listen without roots of love everyday girl
education ain't complete
T-T-T teacher's gonna show U
how to get an A
let me show U what U have to do
listen to me baby thats all U gotta do
ABC it easy as
123,oh simple as
Do Re Mi..ABC..123 baby n U me girl...
ABC it's easy its like counting up to 3
sing a simple melody
that's how love can be
sing a simple melody
123,U and me
sit down girl
i think i love U
no!get up girl!
show me that u can do
shake it shake it baby come on now
shake it shake it baby ooohh ohh shake it shake it baby ho
123,baby
ooh..ooh..
ABC,baby
na..na
DO Re MI baby
no!
that's how love easy can be..)
pergh,feeling abes layan lagu jackson 5 ABC 123 hahaha =P....hahaha...mcm tuh la..aq rasa dok hospital makin gemok...mane tak nyer,bgon... makan ..tido..zzZZZ.. tenok tv...lepak kat taman..teman bapak aq jalan2...yeah...boring..buat lawak 'bijak' kat nurse ngan doktor....owh how embarassing!!!!!!!makanan pon mewah...(pssst..junk food n chocolate cadburry cookies paling byk!)ngeee~bapak aq saket2 pon da pandai berjenaka buat lawak semenanjung Malaysia mcm pak pandir..ye arr...siap ckp...asik mkn jer...bulat nnty br taw...sape nk masok minang(warggh!sejak ble bapak aq concern pasal berat aq niyh??!tak bleyh jadi niyh!!mmg patot diet!)huh..tak padan saket...menyakat aq tak abes2...=_=! da la dok bilik tuh tahap beku ala-ala kat alaska or kat UK punyer so dok melantak jer arr keje...nyum2~ hehehehe...skali nurse timbang...what the fishie!!!49 kg???!!!!(niyh mesti kakak tuh salah timbang..rosak ker...>__< aq pon bls (ya ampun buk...sudah dikuncinya...barangkali rosak!!lihat abes seksi ibuk lihat!bagaimane niyh sih???)tatau sejak ble pandai bhs indon niyh....mcm2 la jadi the second week tuh...banyak sangat yang funny...memang tak leyh lupe...ye arr bapak aq mintak kupas buah..aq gi bukak pintu bilik air...memang dasat gilak!!maybe aq MULOG....kat somebody..(Miss U Like Org Gilak!)hehehehe...pape pon syukur pada tuhan...bapak aq selamat walaupon denggi berdarah yg boleh bawak mati....Alhamdulilah!!=)

minggu pertama kat PUSRAWi.....

yeah minggu pertama 6 jan...bapak aq mula demam teruk sampai nak bagon pon tak leyh...tido jer...esoknyer adik aq lak demam..n clinic suruh refer hospital..coz mama n me da suspect danggue..so my mom risau la my dad n bro condition...become worst day by day...(cuak gak tahap baboon!!)so mmg pagi esoknyer due2 refer kat tawakal tp malang tak berbau la katekan...kat tawakal..penuh even katil pon tak de..heran bin ajaib sungguh!!(haish...ramainyer org sakit..dgr citer ramai kene denggi skang niyh..musim kowt!)so ble wat medical check up..sah danggue suspected...so kene tahan la kat ward due branak tuh...hahaha..isebabkan kene 2 kali serentak..mama nk diowng sebilik...(pssstt..senang aq nk jaga!)aq pon bersengkang mata tak tito jaga diowng ..penat..kerenah org sakit tapi tuh la mengajar kita erti sabar..ye la..time mkn nk kene tepat..nk suap...nk sukat urine bapak aq(sorry sket ..i tak geli ngan urine bapak sendiri)..ye arr aq dapat byk offer job tapi terpaksa tolak...sbb aq ada tanggungjawab nk jaga family aq sendiri..(tak pe..rezeki ada kat mane2...so tak de sebab aq nk penting an diri..tuh sacrifice aq utk family...i dun wanna be selfish)..heee..agak2 brape pahala aq??mengong..aq kene jaga mangsa2 denggi niyh sbb mak aq keje...sape nk jaga..adik aq yg lagi 2 tuh kene tinggal ngan jiran..sbb tak de sape jaga diowng...beberapa hari kemudian aq tukar shift ngan mama coz mama cuti....he...aq tido kat umah..ingat boleyh sdap2 tido...tapi kene jadi amah yg bermastautin di rumah sendiri....sungguh ku tak percaya!(=0...aq tak penah pakai kain batik tp ntah pe mimpi aq..aq pakai kain batik...rambut pon serabai mmg sebijik cam amah indon tuh!)bgon pagi2 kul 5...siap kan baju adik...gosok..basoh baju kat washer mechine...buat breakfast...pergh..penat..mmg takde can nk rehat...mmg pasang niat tamau jadi suri rumah sepenuh masa!!tension!!)sampai la hari Ahad aq jadi amah....hehehe..mama pon kesian....tak leyh nk wat pe....mama ngan jiran cume gelak...sbb aq pakai kain batik...(chett!!mati2 ingat aq amah indon mane tah...)penah satuh hari lewat bgon memang menggelabah arr pagi tuh..adik makan terkulat2..nk cepat takot kene tinggl ngan jiran..bawak bkal pon cikai2 jer..roti sapu jam n nutella.....mmg klakar tol seminggu..carca marba gak arr family aq...haaaa~wahai adik2 kuyh..korang nakal camne pon..merengek tamau gi skola...aq tetap syg kamooo smua...mwuahxx!!!

yeah...home sweet home....missed my room..heee..

well rindu ger kat my room...pergh 12 hari teman jaga babah aq...ye..konfirm btol la sume nurses kat sana tuh kenal aq kejap2 pindah kat ar-raihan..kejap2 kat as-salam..ye arr..adik aq pon kene skali...so aq mmg agak...o'owhhhh..Double, double toile and trouble la jawabnyer...anyway..have fun la gak dapat sakat nurse2 yg tgh practicle...hehehe...okeyh la...ade pengalaman berhadapan ngan pesakit2 denggi...aq on learn gak tentang jenis2 medicine..drip..time makan pesakit..keperluan pesakit...(heh..byk songeh!opsssie...=P)...yeah jadi nurse memang perlukan kesabaran yang sangat2 tinggi...tapi yang terkejot baboon ble tgok yg practicle tuh memang ceria2 sangat2..tak macam kat HKL...jauh gler beze...da la garang...jegil bijik mate mau tak kecot perot aq...tuh experience aq la kat HKL...kat sini tak la garang mane PUSRAWI niyh...hehehe..anyway my bro n dad da get well...duet pon byk kuar sampai 16K ++..paling penting fobia ngan nyamuk...hahaha!!!agak nyer kalo aq kene pon cam tuh gak..fobia...tapi ape leyh wat aq nyer daya ketahanan tinggi or imunisation tuh tinggi ...(hehe..perasan tol aq..taw arr anak sulung belagak lak minah niyh!) later aq ankan citer experience 12 days tuh....coming soon..(chett,bajet citer aq niyh cam filem kat cinema konon..pirrrah!) =P