An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Thursday, February 25, 2010

Sape yang tak sayang ayah?!!sume orang sayang!!

Sape yang tak sayang ayah.....sume orang pasti menyayangi die...tak kesah la jahat mane pon die suatu ketika dulu ...aku pon cam tuh jugak! Bagi mereka yang da meninggal dunia....berbuat baik la kepada mereka .doa anak yang soleh la bekalan dia di akhirat...berbuat baik...amalkan ajaran islam dalam kehidupan seharian...pasti die bahagia di akhirat kelaksebab takkan kita nak biar die kene ‘pukul ‘ ngan malaikat setiap kali kesalahan kita?!aku bersyukur ade babah....seorang lelaki ,suami dan bapa penyayang!


Babah aku seorang lelaki yang hebat....jadi contoh yang baik buat anak-anak dan isteri mungkin satu hari nanti juga jadi contoh bagi orang lain..insya Allah.


Dia jadi suami mama sejak 20 tahun yang lalu....20 tahun die ta penah meninggikan suara kat mama...he know my ma well....sebab tuh kat dalam umah niyh....mama yang macam singe takot~.....babah chill macam ais....heee~my ma start bla....bla...bla...die diam jer....or kalo cakap ngan ma still dengan soft spoken...haha..paham ngan mama yg shophaholic!sometimes he also gatal ngan ma....but i dun care...la....diowang look sweet ble ade adegan romantic depan aku. blushing kowt.......heee~....


Family aq bukan dalam kalangan yang warak nak berjubah..janggut panjang....cakap pon sampai nak slang-slang Arab tapi bagi aq...kejahilan aq suatu masa dulu harus diatasi dan bukan untuk jadi alim...cukup la..sekadar kita ingati DIA yang esa...bertuankan DIA yang satu...



Paling istimewa die penah bagi aku hadiah adalah buku motivasi dari Dr.fadzilah kamsah..telekung !(yang ntah brape ratus ribu rupial ker rupiah....ntah arrr..yang pastinyer worth kat Malaysia murah la..dalam rm 60..hehe!),jam tangan...delvina..jam termahal yang aku dapat sebab nak ambik SPM ..selain tuh....aku tatau pe mimpi dia bagi aq rm 400 buat belanja....err,i’m not shopaholic dad.....dan duet tuh aq gune sket untuk beli barang dapur...hahahaha


Dia pandai.....cume aku niyh jer ta macam die....die genius bab-bab geophysics....no wonder...he became a geosciences assist. Untuk carigali petronas compony..agaknyer aq mewarisi kepetahan die bercakap kowt...love presentations...jadi MC kalo ade majlis rasmi....n die jugak jadi tenaga pengajar kat office die....hehehe semalam die buat soalan examinations untuk worker die....wow!teruje....ble several physic questions aq boleh buat!aq minat physic pon..cume tak berani nak ambik physic di IPT..ntah arr



Dia jadi bapa kepada 4 orang anak termasuk aku...die sangat penyayang...dan ta penah naikkn tangan or doin’ sumthin’ yell kat kami....yayaya...dia manjakan kami...macam aku..ape yang aku nak..petik jari saja...easy...tapi aku tanak la...beban an die....setiap yang kami nak pasti akan dipenuhi tak kesah la dalam jangka masa yang pendek atau panjang mesti akan tunaikan...dia sukar untuk dijangka..sumtimes dia jugak akan buat kejutan!hehehe love my dad!!


....................

He loves nature a lot!!faveret channel die discovery channel or animal planet. He always say about nature..the earth..el-nino phenomenon ..global warming,pollutions..animals extinction!dan die ajar kami adik beradik tentang alam sekitar! no wonder adik-adik aku selalu kumpul barang kitar semula...dan jual...anything...papers,glass,plastics,aluminium..dan aku..die ajar aku tentang jungle..environment...ecology..no wonder aku ngan die slalu spend time kuar masok hutan...hehehe....



Die pon baik hati tapi..sometimes make my mom bengkek!hahaha..(ma..r u jelous??)die marah ble babah slalu buat amal jariah....die kate jangan baik sangat bg sedekah2 banyak2 kat orang...ntah-ntah die tipu kita...but my dad said...tuh antara die nangan tuhan...sometimes my mom marah ble...die manje an aku..he....sah2 jelous...hehehehe aku ingat lagi pertanyaan aku lepas dapat ole-ole dari Jakarta...’babahnak matawang dari Indonesia! babahkate ade lebeyh......”aq teringat kesah lama....terkedu ble abah cakap sorry...5 milion rupiah dah kasik kat makcik kat tepi jalan...’ aq cume leyh terkedu time tuh....abah banyak tolong orang smoga god bless u abah!!


Dan aku.....sering teringat kata-kata babah...’iqa anak yang baik even babah saket iqa tetap jaga babah..sanggup bau..pegang kencing berak baba.h...tak geli....babah tau..u r special daripada orang lain....dan pasniyh ble dah tua...babah tapayah risau lagi....sbb iqa boleh jaga...’ n my ma said....biarpon kita tapandai macam orang lain....blaja setiap hari untuk jadi yang lebih baik dari semalam........


Kata-kata mama dan abah..takkan iqa lupe......dan..for me...family first! Harap da papat suami macam babah 1 day!hee~my dad may not be the perfect guy in the world...but for me..he's perfect! –hlove ique-....

Sunday, February 14, 2010

dilemma!!!!!!curious!! urggh!!

oii...oii..oii..what happened to me??okeyh..first of all...result SPM bakal kuar...aku tatau sape yang 'bertuah sangat punye budak!!" yang bawak mulut mengatakan result bakal kuar pada 25 feb,13 mac or 15 mac...aku niyh kecot perot menantikan keputusan...well aku cuma target 5A dr 10 subjek...(hello?aku target sket pon sebab tamau arr over konfident tahap dewa) semalam aku isi borang UPU...(yeah wajib bagi aku setelah mengisi borang pada fasa pertama)..uhh??kene wat 8 pilihan???adeysss...aku memang da "bernazar" kalo sukses camne pon tetap ambik sastera...bayangkan la...subjek sains pon aku cume minat fizik..tapi aku tak konfiden nak ambik kejuruteraan...pilihan jurusan tanpa minat pon susah..aku tanak jadi cam Along (cuz from Pahang)aku....die bagos dalam ekonomi dan elektrik tapi dapat biasiswa in accountancy..tajaan sepenuhnya from mara...last2 kantoi setiap sem smpi kene kick...aq tamau arr jadi camtuh...so aku wat pilihan berdasarkan minat...pilihan pertama aku pilih masscom...sebab tuh la minat aku sejak sekolah rendah...yayaya..berinteraksi dengan ramai2 manusia kat muka bumi niyh...second..aku pilih seni persembahan dalam penulisan...third choice aku tesl..coz aku minat teaching...forth aku pilih kejururawatan coz tetiba aku mula jatuh chenta dengan kejururawatan sejak bapak aku masok hospital kerana denggi durjana tuh...kelima aku pilih teknologi maklumat..keenam aku pilih teknologi makmal perubatan..ketujuh aku pilih pengemejan perubatan...kelapan aku pilih ...errr..akaun..!!even aku tade basic accountancy.. aku rase ntah la...bila aku borak pasal niyh kat bapak aku...pilihan kedua aku tuh die bangakang...(dah cam ahli pembangkang da aku tengok!)time tuh aku rase adeysss...petala kelapan bakal jadi musibah yang "dahsyat" niyh...die kate kalo boleh pilih course yang memang menjamin masa depan...aku heran ...bidang penulisan niyh tak releven ke sejak akhir2 niyh???(musykil sungguh aku...hmmm??)ntah la...aku harap sangat dapat petunjuk dari tuhan...ahh...aku da mula cuak nak ambik result!!(chett..seolah-olah nak ambik SPM balik arr pulak!!!)ngeri!!ngeee~~

Tuesday, February 9, 2010

miss ex-classmate aq

hehehe....sorry da lama tak post!!!da lama nk post tapi takde masa....hukhukhuk...so aq post la benda niyh yg da berkurun aq buat!last Disember 2008....=P

31 Variasi 5 BS 2 Menyingkap Sebuah Memori...

Aku melangkah ke tepi tingkap sambil menyelak langsir organza putih berbunga merah yang berterbangan dihembus angin malam.Alangkah dinginya malam ini.Terlihat aku akan bintang -bintang yang berkedipan menghiasi langit.Tiba-tiba bayangan wajah teman-teman bersilih ganti satu persatu.Pergh…asal skema gler ayat aku nih?Cerita ini mengisahkan penghuni 5 BS 2.Kelas nih tak yah cakap lar..ish..cikgu-cikgu kenl benar dengan perangai kitaorang.Kalo ada 31 orang maknenyer ada 31 jenis perangai lar dalam kelas nih.Kelas nih jarang sunyi,selalu wat havoc ade lar.mane lar cikgu-cikgu tak pening pale layan kitaorang.
Alkisah bermula dengan Tok ketua kelas nih,namanyer Izzat Hazrul.Alahai Izzat,walaupon ko diberi mandatjadi ketua kelas tapi sikap lurus bendul wat kitaorang tak takot langsong!Sesekali aku Tredegar gak keluhan die..“Apsal asik-asik aku jer yang kena?” ble free-free kena ragging ngan budak-budak lelaki dalam kelas.Eezwan?Perkara favourite die ialah trainning basketball and jamming ngan Amsyar.Dah kate satu band.Tapi yang tak leh tahan ble kat dalam kelas.Pantang btol ble ditegur mula lar datang angin “kus-kus”nyer….Berkawan lak dengan si Amsyar yang obses ngan muzik.Biasa lar ada band sendiri…suara pon not bad..Agaknyer nak memartabatkan industri muzik tanah air agaknyer..tu yang sampai merayu kat kitaorang dalam kelas supaya usulkan kat PIBG agar wujudkan band SMKSK.Tak per Am..nnty ko anta demo untuk jadi recording artist okey?Faris (A) len lak storynyer..subject EST die lar master..patot lar result subject tuh tip-top memanjang.Tengok “kamceng” semacam jer ngan teacher KB?Agaknyer strategi nak ambik hati teacher la tuh..moga-moga dapat keberkatan daripada teacher.Ha,satu lagi die nih ada hidden talent taw.Ada bakat menyanyi rupenyer..Sayang btol tak tunjuk talent tuh waktu Hari Guru walaupon di pujuk Am.Ha kalo tak caye suruh la die nyanyi..Haha..Brader sorang nie namanyer Munzir Rahim dan aku panggil die Muje atau Muz..kadang-kadang Ramon.Alah panggil je lar ape-ape yang patot.Die kisah ape..ha,berpangkat Exco Persero dalam badan Pengawas..Setiap hari busy.die nih kalo busy kalah menteri!Ye lar,kalo menteri sibok jaga kebajikan rakyat tapi kalo si muz nih jaga kebajikan pelajar la kowt!Hehe..tapi beza ngan sorang hamba Allah nih..nama die sebijik macam Munzir Rahim tapi beza sket lar sebab bapak len-len.Namanyer Munzir Mat Yassin as known as Jay.What?Jay?Hmm..pape je lar..Die nih budak Kelantan.Anak jati kowt.Aku pon tak taw.tapi dahsyat sungguh dialek Kelantan die..huh,susah nak buang!Memang tak kering gusi ble dengar die speaking.Tak per..bgos lar.Practise make perfect.Tapi perangai die satu macam taw.Cikgu berbuih mulot speaking kat depan tapi die nih sibok sleeping kat belakang.dah macam “sleeping beauty” dah aku tengok
Si Spardy lak suka wat gler..kejap ada,kejap tak der.die tuh datang tak datang ikot die nyer suka…Ah tak baik bersangka buruk.Mungkin die ade problem kowt.Who knows?Tapi aku respect gler kat die ble die ade talent dalam Tilawah Al-Quran waktu MTQ last year.Talent die nih berjaya di cungkil oleh ustazah Yon Farhah.Farid and Danny dua sekawan.Dok lak sebela-sebelah.Kalo gi mane-mane mesti berteman punye lar..tapi diowng nie berbeza perangainyer.Si Farid nih pemurah dengan senyumannyer.die nih pulak boleh tahan gak lajunyer Country Cross ari tuh.danny lak budak Shuffle dan die ni gak smua skill permainan bola die “sapu” misalnya basket ball,volley ball,bola sepak,futsal…tapi kalo ragby,dodge ball dan takraw aku tak taw la..Zulfadli lak digelar “toyol”nape lar orang panggil ko macam tuh?Ntah sebab ape pon aku tak taw.Nak kate pendek,dah macam galah dah aku tengok..nak kate buncit..ade lar sket..tapi tak la ketara.Chop!AKU TAW!! Mungkin sebab kepala ko yang slalu gondol kowt yang telah menepati ciri-ciri atau kriteria lembaga yang dilenali sebagai toyol.Budak sorang nih namanye Zulhilmi.Bunyik sipi-sipi macam Zulfadli.Bila bab kawat nih .serah jer pada die.Kalo nak taw kontijen umah Zamrud die ler yang komander.Bangga tol aku sebab aku pon umah zamrud gak.Ape pon “Juara tetap Juara!!” dan paling penting skali susah aku nak tengok die marah.Arif Irfan budak bola.Huih,pantang dapat bola ..abes lar!Tapi yang aku tak cayenyer bila kucing datang dekat ngan die terus rasa jijik.kalo tak berlari pon die akan melompat-lompat.Haha..Kalo Si Arif sibuk ngan bola len lak dengan Si Faris (I).Dulukan die nih sombong gler aku ingat lagi waktu sekolah (SKLK)..aku kenal die waktu darjah dua..maknenyer dah Sembilan tahun aku kenal die.Waktu tuh aku rasa die lar hensem..ye lar dengan rambut die yang skema gler ala-ala watak “Draco Malfoy”yang dilakonkan oleh Tom Felton dalam citer Harry Potter and the Philosopher’s Stone..tapi aku tak penah cakap ngan die..segan..biasa lar budak-budak..tapi at last cakap gak ngan die waktu form 4..style rambut pon da berubah..transformasi kowt!Dan yang paling aku suka ialah skill futsal die.Ha..budak futsal la katakana..Naz ngan Alep tak dapat dipisahkan..kalo salah sorang tak de for sure salah sorang nie diam jer..geng takde.Tapi kan Naz nie pelik sket..aku tak taw nape sekali aku tengok die tulisan namanyer tertera Naz “Rosyam Nor”.Agaknyer “big fan” Rosyam Nor kowt.Alep lak len kes nyer Alep lak bising and komplen jer kerje nyer..sentiasa loyar buruk.Kalo satu hari tak kena marah dengan cikgu tak sah.Susah tol aku nak tengok diowng nie serius.Tapi ble aku tengok diowang men War Craft kat CC bukan main khusyuk tawadhuk lagi..tuh blom lagi melalak-lalak dalam CC..Mak oii,suara diowang yang konker abes!Amir lak ade kamus “Besta”.hari-hari bawak “Besta”.ha,ape lagi jadi la mangsa kengkawan la jawab nyer ..ye lar dalam kelas game “War Craft” tak der..jadi game kat dalam “Besta” pon jadi ler..Afiq lak budak paling pendiam dalam kelas.Ye lar jangankan bagi microphone sebab kalo bagi pon belum tentu dapat dengar.Suara ‘emas’ kowt.Nizam nie punyer nick name yang tersendiri Orang panggil die ‘Sean’. Aku tanye lar kat sorang hamba Allah nie kenapa orang panggil ‘Sean’?dan menurut sumbernye diadaptasi dari nama ayahnyer.Bgos lar gitu.bestfwen die pon ade nickname gak..Jimmy.ha die lak mengadaptasi nama dari mane lak?dua-dua nie jenis selamba,kuat menyindir pon ade gak..tak pe lar kalo dihati nak bergurau tapi kalo orang da salah paham tuh,sendiri mau ingat lar..Ha,jeng..jeng..jingo..finally sampai ler ke lelaki melayu terakhir iaitu Azim.Penah sekali aku dengar die nih nak jadi ahli sufi.Fuyoo..Semoga hasrat dihati tuh tercapai tapi yang aku tak tahanble die nih mula berceramah bab hukum hakam agama.‘mencocok gler jiwa wo!!’.Insaf lak aku dengar.Yang aku tak caye ble die nih layan citer ‘Aqso dan Madinah’…hehe..
Ini lark story pasal awekz2 5 bs2 yang cuma 11 orang.alkisah bermula ngan sorang makcik nih.Aliah namanyer tapi kate nyer lagi prefer orang panggil die ‘lya Amanda’.Eyk eleh nama nak glamour jer.Smua orang taw die nih brangan nak jadi wartawan penyiaran sebijik macam Datin Norjuma.Katenyer suara ‘emas’ die nih untuk stesen TV3.Iya la tuh…aku tengok sesuai untuk RTM ada lar..atau pon dah siap2 pasang niat bersuamikan VIP?Ape2 pon gud luck lar aku ucapkan.Afiqah lak len storynyer…memang talkative betol..genetic kowt!Kalo cakap tak reti nak slow2.kalo boleh nak cakap laju betol macam ERL atau machine gun lebih2 lagi ble wat presentation.Mane tak nyer ambik inspirasi daripada Cheryl Samad dan sebilangan pengacarami misalnyer Nazaruddin Habibur Rahman,Daphne Iking dan baginyer yang paling die kagumi adalah Datuk Mahadzir Lokman.Biasa lar bercita2 besar nak ambik jurusan multimedia dan komunikasi ataupon seni persembahan(penulisan seni layar).Dah dari kecik petah bercakap..agaknyer sampai ke tua la dier macam nih..disembarking tak taw malu bercakap kat depan orang,jadi setiap pagi ,sudah menjadi routine hariannya wat announcement setiap pagi sebelum masok ke kelas.Agak2 la kan,ade suara komersial tak?hehe..budak dua orang nih dua2 dok kat depan sekali.Kononnyer nak concentrate..sudahnyer asik nak bergadoh.Sebijik macam utara dan selatan.macam budak2 bak kata Shamliah.Shamliah ngan Fahala dah lama berkawan.Ntah sejak bler pon aku tak taw.Tapi boleh la aku katakana diowng nih kontra gler.Fahala nih orang nyer sopan,cool..ble kawan baik die nih tak hadir,relax saje..tapi si shamliah nih bila fahala tak datang tak tentu hala dibuatnyer sehari suntuk.Fahala nie diam jer..he,dah berpunyer ke?!Shamliah pulak AJK kebersihan dalam kelas.biasa lar budak2 kelas nih.dah la nakal..liat betol nak bertugas..jadi bila sham bersuara macam tak caye jer.Mak oii,King Kong pon pengsan bler dengar agaknyer.bukan ape kuat gler..agak2 dalam 10 batu jauhnyer pon boleh dengar,pastu suka btol mempersoalkan bab hokum hakam agama.bler si Azim terang ade jerk objection daripada cik Shamliah kita tuh..terjadi lah perang mulot.Ha..jangan gadoh2nanty korang kawen baru taw!pas tu Si Alep begitu setia memback up si AzimSham lak tetap dengan pendiriannyer.Oleh itu terjadi lah “petang dunia ke 3” antar lelaki vs. pompuan dan simulasi ini sering terjadi pada waktu subject agama. Asyue lak bendahari dalam kelas nih.Disebabkan malas nak mintak duit setiap bulan,jadi die ubah prinsip tu dengan mengutip bila hanya diperlukan.Jadi takder la bila nak kutip ade jerk nak lari.ha,berkawan lak ngan Hanan,amal,ngan Eina.Empat orng nie sentiasa bersama.Hana nih pulak melatah rupenyer..Penah la sekali dengar die melatah dan ayat yang terpacul keluar adalah “oh,Hanan cantik!”dier…melatah dek kerana Amal yang gemar menyakat.Ish3..Amal,ko nie suka btol menyakat si Hanan kan?Selain menyakat Si Hanan,die nih tak abes2 dengan my Spacenyer..tapi my space2 pon result tabik spring beb!Eina lak suka tanye Hanan pasal the latest song.Ha pas tuh mula lar ramai2 jadi radio bergerak.Fatt lak obses ngan Naruto.Baginyer Naruto adalah sebahgian daripada idupnyer.jadi tak heran lar kalo smua barang die nih nak ade kena mengena ngan Naruto.Minah nie lak satu pale ngan Aleen ngan Lala.Aleen ngan Lala lak suka wat undang2 sendiri..Kadang2 aku kagum gak nagan sikap sempoi dan selamber diowang berdua nih.Trio nie bagos btol..semangat Assabiah yang tinggi!Bila da bergabung Jimmy and Sean..paham2 ler..Ini lah variasi perangai budak2 5 bs 2.Bagi aku ini lah zaman yang begitu indah pada zaman akhir persekolahan.Banyak pengalaman pahit dan manis di kongsi bersama.Gelak bersama2 dan kena marah dan denda jalan itik dan ketuk ketampi pon bersama2.Masih ingat lagi bila lelaki dan pompuan bergadoh berebut kerusi dan meja,bila bertekak laki vs. pompuan..aku takkan lupa kan kenangan dan memori yang tercipta.mesti bila da abes skola aku akin rindukan korang la woii!.kepada kawan2 jangan berasa hati dengan kisah yang korang baca ye..kepada korang aku ucapkan gud luck 4 spm.masih belom terlambat untuk kita bangkit berjaya.kita sama2 usaha ye..Buat cikgu2 terutamanyer cikgu Jalini Terima kasih kerana mengajar kami tanpa rasa jemu dan tidak berputus asa atas kelemahan kami.Maafkan salah silap kami.Didik la kami..berkatkan la segala ilmu yang telah di curahkan kepada kami.Doakan la kejayan kami agar kami berjaya menjadi insan yang berguna sutu hari nanty..keran kami sentiasa menyimpan harapan untuk mendapat 9 dan 10 1A dalam SPM!

Tinta nukilan:ique

Thursday, February 4, 2010

sedih...T_T Tuhan memang menduga aku...

yayaya...sedih gler kowt bila tadi dapat panggilan petrosain utk interview jadi volunteer kat sana...hurm....bukan pe..hari interview dengan hari kem pengawas untuk junior2 aq pada hari yang sama iaitu 6 feb 2010!!sabar je la.memang tuhan nak duga aq betol la...sebulan lepas banyak dapat jobs n interview keje...tapi kerana bapak aq sakit...aq berkorban la...demi die..jaga siang malam...aq kan sayang bapak aq...sagt2!!coz he's my hero!!kini aq kene sacrifice gak untuk junior2 aq...walaupon aq tak kenal diowng tapi aq sayang diowng...aq dapat rasa perasaan aq dekat ngan diowng.harap aq dapat jadi fasilitator yang baik..dan ni kali kedua aq dapat jadi fasilitator.ntah la...aq jadi fassilitator pon merupakan satu ibadat dan jihad jgk..dapat pahal!!hehehe..walaupon aq tahu intrview petrosain tuh cuma 1 pengalaman sekali seumur hidup...bayangkan lah dari 6000 permohonan untuk jadi volenteers tuh...tak pe la..mungkin niyh bukan rezeki aq...tapi insya Allah..1 hari nanty pasti aq dapat peluan yang lebih hebat pada masa yang akan datang!! =)