An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Tuesday, February 9, 2010

miss ex-classmate aq

hehehe....sorry da lama tak post!!!da lama nk post tapi takde masa....hukhukhuk...so aq post la benda niyh yg da berkurun aq buat!last Disember 2008....=P

31 Variasi 5 BS 2 Menyingkap Sebuah Memori...

Aku melangkah ke tepi tingkap sambil menyelak langsir organza putih berbunga merah yang berterbangan dihembus angin malam.Alangkah dinginya malam ini.Terlihat aku akan bintang -bintang yang berkedipan menghiasi langit.Tiba-tiba bayangan wajah teman-teman bersilih ganti satu persatu.Pergh…asal skema gler ayat aku nih?Cerita ini mengisahkan penghuni 5 BS 2.Kelas nih tak yah cakap lar..ish..cikgu-cikgu kenl benar dengan perangai kitaorang.Kalo ada 31 orang maknenyer ada 31 jenis perangai lar dalam kelas nih.Kelas nih jarang sunyi,selalu wat havoc ade lar.mane lar cikgu-cikgu tak pening pale layan kitaorang.
Alkisah bermula dengan Tok ketua kelas nih,namanyer Izzat Hazrul.Alahai Izzat,walaupon ko diberi mandatjadi ketua kelas tapi sikap lurus bendul wat kitaorang tak takot langsong!Sesekali aku Tredegar gak keluhan die..“Apsal asik-asik aku jer yang kena?” ble free-free kena ragging ngan budak-budak lelaki dalam kelas.Eezwan?Perkara favourite die ialah trainning basketball and jamming ngan Amsyar.Dah kate satu band.Tapi yang tak leh tahan ble kat dalam kelas.Pantang btol ble ditegur mula lar datang angin “kus-kus”nyer….Berkawan lak dengan si Amsyar yang obses ngan muzik.Biasa lar ada band sendiri…suara pon not bad..Agaknyer nak memartabatkan industri muzik tanah air agaknyer..tu yang sampai merayu kat kitaorang dalam kelas supaya usulkan kat PIBG agar wujudkan band SMKSK.Tak per Am..nnty ko anta demo untuk jadi recording artist okey?Faris (A) len lak storynyer..subject EST die lar master..patot lar result subject tuh tip-top memanjang.Tengok “kamceng” semacam jer ngan teacher KB?Agaknyer strategi nak ambik hati teacher la tuh..moga-moga dapat keberkatan daripada teacher.Ha,satu lagi die nih ada hidden talent taw.Ada bakat menyanyi rupenyer..Sayang btol tak tunjuk talent tuh waktu Hari Guru walaupon di pujuk Am.Ha kalo tak caye suruh la die nyanyi..Haha..Brader sorang nie namanyer Munzir Rahim dan aku panggil die Muje atau Muz..kadang-kadang Ramon.Alah panggil je lar ape-ape yang patot.Die kisah ape..ha,berpangkat Exco Persero dalam badan Pengawas..Setiap hari busy.die nih kalo busy kalah menteri!Ye lar,kalo menteri sibok jaga kebajikan rakyat tapi kalo si muz nih jaga kebajikan pelajar la kowt!Hehe..tapi beza ngan sorang hamba Allah nih..nama die sebijik macam Munzir Rahim tapi beza sket lar sebab bapak len-len.Namanyer Munzir Mat Yassin as known as Jay.What?Jay?Hmm..pape je lar..Die nih budak Kelantan.Anak jati kowt.Aku pon tak taw.tapi dahsyat sungguh dialek Kelantan die..huh,susah nak buang!Memang tak kering gusi ble dengar die speaking.Tak per..bgos lar.Practise make perfect.Tapi perangai die satu macam taw.Cikgu berbuih mulot speaking kat depan tapi die nih sibok sleeping kat belakang.dah macam “sleeping beauty” dah aku tengok
Si Spardy lak suka wat gler..kejap ada,kejap tak der.die tuh datang tak datang ikot die nyer suka…Ah tak baik bersangka buruk.Mungkin die ade problem kowt.Who knows?Tapi aku respect gler kat die ble die ade talent dalam Tilawah Al-Quran waktu MTQ last year.Talent die nih berjaya di cungkil oleh ustazah Yon Farhah.Farid and Danny dua sekawan.Dok lak sebela-sebelah.Kalo gi mane-mane mesti berteman punye lar..tapi diowng nie berbeza perangainyer.Si Farid nih pemurah dengan senyumannyer.die nih pulak boleh tahan gak lajunyer Country Cross ari tuh.danny lak budak Shuffle dan die ni gak smua skill permainan bola die “sapu” misalnya basket ball,volley ball,bola sepak,futsal…tapi kalo ragby,dodge ball dan takraw aku tak taw la..Zulfadli lak digelar “toyol”nape lar orang panggil ko macam tuh?Ntah sebab ape pon aku tak taw.Nak kate pendek,dah macam galah dah aku tengok..nak kate buncit..ade lar sket..tapi tak la ketara.Chop!AKU TAW!! Mungkin sebab kepala ko yang slalu gondol kowt yang telah menepati ciri-ciri atau kriteria lembaga yang dilenali sebagai toyol.Budak sorang nih namanye Zulhilmi.Bunyik sipi-sipi macam Zulfadli.Bila bab kawat nih .serah jer pada die.Kalo nak taw kontijen umah Zamrud die ler yang komander.Bangga tol aku sebab aku pon umah zamrud gak.Ape pon “Juara tetap Juara!!” dan paling penting skali susah aku nak tengok die marah.Arif Irfan budak bola.Huih,pantang dapat bola ..abes lar!Tapi yang aku tak cayenyer bila kucing datang dekat ngan die terus rasa jijik.kalo tak berlari pon die akan melompat-lompat.Haha..Kalo Si Arif sibuk ngan bola len lak dengan Si Faris (I).Dulukan die nih sombong gler aku ingat lagi waktu sekolah (SKLK)..aku kenal die waktu darjah dua..maknenyer dah Sembilan tahun aku kenal die.Waktu tuh aku rasa die lar hensem..ye lar dengan rambut die yang skema gler ala-ala watak “Draco Malfoy”yang dilakonkan oleh Tom Felton dalam citer Harry Potter and the Philosopher’s Stone..tapi aku tak penah cakap ngan die..segan..biasa lar budak-budak..tapi at last cakap gak ngan die waktu form 4..style rambut pon da berubah..transformasi kowt!Dan yang paling aku suka ialah skill futsal die.Ha..budak futsal la katakana..Naz ngan Alep tak dapat dipisahkan..kalo salah sorang tak de for sure salah sorang nie diam jer..geng takde.Tapi kan Naz nie pelik sket..aku tak taw nape sekali aku tengok die tulisan namanyer tertera Naz “Rosyam Nor”.Agaknyer “big fan” Rosyam Nor kowt.Alep lak len kes nyer Alep lak bising and komplen jer kerje nyer..sentiasa loyar buruk.Kalo satu hari tak kena marah dengan cikgu tak sah.Susah tol aku nak tengok diowng nie serius.Tapi ble aku tengok diowang men War Craft kat CC bukan main khusyuk tawadhuk lagi..tuh blom lagi melalak-lalak dalam CC..Mak oii,suara diowang yang konker abes!Amir lak ade kamus “Besta”.hari-hari bawak “Besta”.ha,ape lagi jadi la mangsa kengkawan la jawab nyer ..ye lar dalam kelas game “War Craft” tak der..jadi game kat dalam “Besta” pon jadi ler..Afiq lak budak paling pendiam dalam kelas.Ye lar jangankan bagi microphone sebab kalo bagi pon belum tentu dapat dengar.Suara ‘emas’ kowt.Nizam nie punyer nick name yang tersendiri Orang panggil die ‘Sean’. Aku tanye lar kat sorang hamba Allah nie kenapa orang panggil ‘Sean’?dan menurut sumbernye diadaptasi dari nama ayahnyer.Bgos lar gitu.bestfwen die pon ade nickname gak..Jimmy.ha die lak mengadaptasi nama dari mane lak?dua-dua nie jenis selamba,kuat menyindir pon ade gak..tak pe lar kalo dihati nak bergurau tapi kalo orang da salah paham tuh,sendiri mau ingat lar..Ha,jeng..jeng..jingo..finally sampai ler ke lelaki melayu terakhir iaitu Azim.Penah sekali aku dengar die nih nak jadi ahli sufi.Fuyoo..Semoga hasrat dihati tuh tercapai tapi yang aku tak tahanble die nih mula berceramah bab hukum hakam agama.‘mencocok gler jiwa wo!!’.Insaf lak aku dengar.Yang aku tak caye ble die nih layan citer ‘Aqso dan Madinah’…hehe..
Ini lark story pasal awekz2 5 bs2 yang cuma 11 orang.alkisah bermula ngan sorang makcik nih.Aliah namanyer tapi kate nyer lagi prefer orang panggil die ‘lya Amanda’.Eyk eleh nama nak glamour jer.Smua orang taw die nih brangan nak jadi wartawan penyiaran sebijik macam Datin Norjuma.Katenyer suara ‘emas’ die nih untuk stesen TV3.Iya la tuh…aku tengok sesuai untuk RTM ada lar..atau pon dah siap2 pasang niat bersuamikan VIP?Ape2 pon gud luck lar aku ucapkan.Afiqah lak len storynyer…memang talkative betol..genetic kowt!Kalo cakap tak reti nak slow2.kalo boleh nak cakap laju betol macam ERL atau machine gun lebih2 lagi ble wat presentation.Mane tak nyer ambik inspirasi daripada Cheryl Samad dan sebilangan pengacarami misalnyer Nazaruddin Habibur Rahman,Daphne Iking dan baginyer yang paling die kagumi adalah Datuk Mahadzir Lokman.Biasa lar bercita2 besar nak ambik jurusan multimedia dan komunikasi ataupon seni persembahan(penulisan seni layar).Dah dari kecik petah bercakap..agaknyer sampai ke tua la dier macam nih..disembarking tak taw malu bercakap kat depan orang,jadi setiap pagi ,sudah menjadi routine hariannya wat announcement setiap pagi sebelum masok ke kelas.Agak2 la kan,ade suara komersial tak?hehe..budak dua orang nih dua2 dok kat depan sekali.Kononnyer nak concentrate..sudahnyer asik nak bergadoh.Sebijik macam utara dan selatan.macam budak2 bak kata Shamliah.Shamliah ngan Fahala dah lama berkawan.Ntah sejak bler pon aku tak taw.Tapi boleh la aku katakana diowng nih kontra gler.Fahala nih orang nyer sopan,cool..ble kawan baik die nih tak hadir,relax saje..tapi si shamliah nih bila fahala tak datang tak tentu hala dibuatnyer sehari suntuk.Fahala nie diam jer..he,dah berpunyer ke?!Shamliah pulak AJK kebersihan dalam kelas.biasa lar budak2 kelas nih.dah la nakal..liat betol nak bertugas..jadi bila sham bersuara macam tak caye jer.Mak oii,King Kong pon pengsan bler dengar agaknyer.bukan ape kuat gler..agak2 dalam 10 batu jauhnyer pon boleh dengar,pastu suka btol mempersoalkan bab hokum hakam agama.bler si Azim terang ade jerk objection daripada cik Shamliah kita tuh..terjadi lah perang mulot.Ha..jangan gadoh2nanty korang kawen baru taw!pas tu Si Alep begitu setia memback up si AzimSham lak tetap dengan pendiriannyer.Oleh itu terjadi lah “petang dunia ke 3” antar lelaki vs. pompuan dan simulasi ini sering terjadi pada waktu subject agama. Asyue lak bendahari dalam kelas nih.Disebabkan malas nak mintak duit setiap bulan,jadi die ubah prinsip tu dengan mengutip bila hanya diperlukan.Jadi takder la bila nak kutip ade jerk nak lari.ha,berkawan lak ngan Hanan,amal,ngan Eina.Empat orng nie sentiasa bersama.Hana nih pulak melatah rupenyer..Penah la sekali dengar die melatah dan ayat yang terpacul keluar adalah “oh,Hanan cantik!”dier…melatah dek kerana Amal yang gemar menyakat.Ish3..Amal,ko nie suka btol menyakat si Hanan kan?Selain menyakat Si Hanan,die nih tak abes2 dengan my Spacenyer..tapi my space2 pon result tabik spring beb!Eina lak suka tanye Hanan pasal the latest song.Ha pas tuh mula lar ramai2 jadi radio bergerak.Fatt lak obses ngan Naruto.Baginyer Naruto adalah sebahgian daripada idupnyer.jadi tak heran lar kalo smua barang die nih nak ade kena mengena ngan Naruto.Minah nie lak satu pale ngan Aleen ngan Lala.Aleen ngan Lala lak suka wat undang2 sendiri..Kadang2 aku kagum gak nagan sikap sempoi dan selamber diowang berdua nih.Trio nie bagos btol..semangat Assabiah yang tinggi!Bila da bergabung Jimmy and Sean..paham2 ler..Ini lah variasi perangai budak2 5 bs 2.Bagi aku ini lah zaman yang begitu indah pada zaman akhir persekolahan.Banyak pengalaman pahit dan manis di kongsi bersama.Gelak bersama2 dan kena marah dan denda jalan itik dan ketuk ketampi pon bersama2.Masih ingat lagi bila lelaki dan pompuan bergadoh berebut kerusi dan meja,bila bertekak laki vs. pompuan..aku takkan lupa kan kenangan dan memori yang tercipta.mesti bila da abes skola aku akin rindukan korang la woii!.kepada kawan2 jangan berasa hati dengan kisah yang korang baca ye..kepada korang aku ucapkan gud luck 4 spm.masih belom terlambat untuk kita bangkit berjaya.kita sama2 usaha ye..Buat cikgu2 terutamanyer cikgu Jalini Terima kasih kerana mengajar kami tanpa rasa jemu dan tidak berputus asa atas kelemahan kami.Maafkan salah silap kami.Didik la kami..berkatkan la segala ilmu yang telah di curahkan kepada kami.Doakan la kejayan kami agar kami berjaya menjadi insan yang berguna sutu hari nanty..keran kami sentiasa menyimpan harapan untuk mendapat 9 dan 10 1A dalam SPM!

Tinta nukilan:ique

No comments:

Post a Comment