An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Tuesday, March 23, 2010

hehehe..best gak jumpe kaunselor semalam...(coret-coret)

Pergh..pagi2 lagi dah kene bising ngan mama,,pergi keje ke tak....yarghh!annoying sket memandangkan aku demam 'berpekej' bersama-sama batuk dan selsema.memang horrible.Terpaksa offday la gamaknyer..heh~ sudah tentunyer aq merindui si kembar amir n ammar,ahmad,ikie,baby irin ,baby irfan n baby haziq. cepat tol rindu...even 1 ari jer off.haish..selsema ngan batok membantut an niat aq nak jaga mereka.Wargh tak sabar rasenyer nak sihat,,,boleh belai,mereka,hug n kiss!!



Aku dikejutkan dengan mesej fala..she's one of my best frenz..kul 8-11 pg ade ceramah mengenai pemilihan course yang betul di universiti..walaupon tak sehat ..aq gagahi juga diriku ini.Tak kesah!asalkan aq tak terlepas input yg berguna utk masa depanku.(hee~rindu tahap dewa lah kat budak!pas balik sekolah nak gi tadika..jenguk budak2!~)"Seronok" sebenarnyer aq sorang jer dtg awal...yang len da masok skola merayap ntah mane2...yg da datang skola nun kat pagar skola masih melepak agi kat situ.,Bagi yang menghantar mesej kat henfon mahupon di ym aq masih2 ta nmpak batng hidong...kan sengal namanyer tuh....





Alhamdulilah,nampak gak la..beberape bekas pelajar SPM 2009 yang hadir..haha.lama tak ketemu mereka.huh..ternyata sombong.alah,biarkan saja! malas nak jaga tepi kain org memandang an tepi kain aq sendiri ssh nak jaga.hahaha..asalkan aq senyom pada mereka dah la..tak semua sombong..tapi yg sombong tuh la umpama setitik nila..rosak susu sebelanga.



yayaya..aq bertemu ngan seseorang kaunselor yg telah lama aq kenal..aq kenal di sejak darjah 1 ..tak sangka jumpe kembali..ad jodoh kowt~!hahaha!pertama kali wat psikologi test ngan die..ternyata benar dan kami pon telah mencapai target melalui perbincangan kami...biase arr mulut aq niyh kalo da bercakap tak berenti dan..selagi aq tak dapat input yg secukup nyer mmg aq tanye habis2 an..die kata dr tutur kata aq..aq sesuai menjadi kan perguruan sebagai profesyen aq nnty..hehehe...malah die bersedia membantu menguruskan permohonan ku di IPGM.hehehe..alhamdulilah..termasok die dah 2 org org dalam aq dapat...nape la die ckp.."awk bagos la bila bercakap...pandai awk bercakap..blh jadi cikgu atau lawyer niyh...kaunselor pon blh..." time tuh tersa blurr...


March 18, 2010 - Thursday

aku,tadika dan anak2! XOXO

menjadi guru memang menjadi impian aku sejak kecil..selain menjadi sorang jururawat atau wartawan...tapi keinginan ku lebih kuat ke arah kerjaya guru...tawaran permintaan mengisi kekosongan di sebuah tadika berhampiran rumah memang tak aku duga...malah aku bersyukur diberi peluang walaupun aku cuma guru sandaran...(kiranya tetap mempunyai pengalaman sebagai guru) dan kini aku dapat merasakan perubahan pada diri aku....menjadi guru dan pada masa yang sama menjadi pengasuh anak2 yg berusia 2 bulan sehingga 6 tahun membuat an aku bersikap lebih rasional,matang dan bertanggungjawab...


pengalaman pertama hari menjadi pengasuh bukan la perkara sukar sbb aku dah biasa ngan anak2 kecil...mungkin bagi org anak2 kecil merimaskan ..bising..tertekan..tapi bagi aku keriuhan mereka..(nakal..sampai tak blh nak marah..nak gelak jer..haha..pandai budak2 niyh psycho aku!)kepetahan mereka bercakap..(haha..mengalahkan org besar!) dan sikap bertanggungjawab...(buat aku kagum!)


dalam masa 1 hari aku dapat mesra bersama anak2..mereka jugak dapat menerima aku walaupun pada mulanya mereka malu..dan ade yang takot dan janggal..anak2 asuhan dan murid aku..seramai 19 org memang mengujakan aku..kadangkala menguji kesabaran aku (sabar je arr...)hahaha..



kalimah pertama yang keluar dari mulut mereka..'cikgu iqa' buat aku terharu...dan membakar semangat aku untuk mendidik dan mengasuh mereka sebaik mungkin....memang sangat penat setiap hari..pagi2 lagi sudah muncul depan sliding door sambut ketibaan mereka..(pukul 7 pagi) dan pulang ke rumah pada pukul 7 malam..kadangkala..7.30 mlm...mkn siang tak tentu...breakfast kadang2 tak sempat..mkn tghari kul 4 ptg baru jamah makanan..tapi tulah cabaran...pengorbanan mengatasi segala-galanya.



mungkin orang sering memperlekahkan pendidikan awal kanak2 pada zaman kini...dimana tanggungjawab ibu bapa dalam memberikan pendidikan kepada anak2...???kalo tak..takkan la ada pelajar sekolah rendah masih tak mengenal huruf apatah lagi membaca...tuh blom lagi kadar statistik yang menunjukkan pelajar sekolah menengah yang tak taw membaca langsung...!memang mengejutkan!apakah ibubapa mereka tak memantau pelajaran atau masalah anak mereka??



alhamdulilah..pada hari kedua aku mengajar sepenuhnyer anak2...memang banyak ragam..setiap session...hari kedua aku mengajar mereka jawi,bahasa arab dan bahasa inggeris.mereka menunjukkan minat !ada yang malas tapi aku tak jemu meniupkan kata semangat selain memeluk,memuji mereka bila dapat menjawab atau melaksanakan tugasan...mengusap kepala mereka..mencium pipi mereka..(slalu tanye..syg cikgu tak??diorang ckp sayang sambil hug n kiss pipi aku! yeah perasaan aku indah gler time tuh!) biasa la kerenah mereka kalo...bergadoh ..menages..ketawa..menjerit..dah nama pon anak kecil tapi aq tabik spring ble diowang tanye setiap kali ta paham..


well lepas sesi pengajaran aku jaga nusery dan transit pulak...biasa la..cikgu seramai 4 org termasok aq (kak oda,kak syahirah,kak su, dan aku) memang tak menang tangan melayan anak2...pengalaman mendodoikan mereka sebelum tido buat aku merasakan sesuatu yang aneh yang tak penah aq alami...



baru aku mengerti tentang anak2 ini...banyak perkara yang aku sentiasa berada dalam benak fikiranku...sewaktu mengusap rambut mereka..memeluk mereka..mencium mereka..hmm ntah la....anak2 anugerah tuhan yang ternilai..mereka yang menceriakan suasana...bakal mencorakkan masa depan negara..dan menjadi orang yang berguna pada masa hadapan...sbb tuh org tua2 kata..anak penawar duka...permata hati..pemimpin masa hadapan...andai kasih aq kuat pada anak2 ini..kasih ibubapa mereka lebih hebat dari aq.dan aq rase aq dapat paham bagaimana pengorbanan dan kasih mereka kepada anak2 mereka.




haih..lepas kak odah da tak de..jadi nazim sekolah2 agama ....tinggal la kak syairah,kak su ngan aku....kak odah pernah cakap kat aku...aku mengajar anak2 dengan baik sekali...die penah offered aq untuk menghantar aku ke kursus pendek pendidikan awal kanak-kanak untuk dapatkan lesen buka tadika...(he~nampak nyer senang la aq ade org dalam...hahaha aq tak kesah cuma modal...tade duet ssh gak!)harap aku dapat masok maktab perguruan...dapat jadi guru skola rendah..aq ingat lepas usia aq niyh masok 18 tahun aq terus nak buat amanah saham wawasan,amanah saham gemilang,dan amanah saham malaysia...aku perlu buat perancangan rapi...hala tuju hidup aq...even though andai kata aq dapat jadi cikgu aku tetap nak bukak tadika dan pusat asuhan...



(p/s:cikgu sayang sgt smua anak2 cikgu niyh!XOXO)


March 16, 2010 - Tuesday

kolej swasta oh wahai IPTS....

Lambakan IPTS memang mebuka mata aq luas seluas-luas nyer... cume 1 jer tak duet tak jalan bhaii...by the way aq ade jgk check2..serve pasal IPTS...=_=' universiti tenaga nasional (uniten) ...{uhh?? macam tak minat jer tengok...yg taw konfirm die focus on engineering..n berkaitan ngan tuh la!}Lim kok wing University of Creative Technology...{huh???mmg creative lagi aq dalam seni niyh...) Universiti teknologi petronas (UTP)..{heh...memang "pandai " aq kalo nak masok sana...straight A baru dapat masok....=_='}universiti industi selangor (unisel)..(maybe boleh ..ade org dalam...jer..tp tu la..pikir an yuran n kos lagi..)monash universiti??(slalu tengok kat salam perantau time hari raya jer...hehehe tatau kat malaysia pon ade gak..)multimedia universiti (MMU)...{hoh..tatau la...tapi DR.M bukan men lagi puji... ok kowt but ..IT n multimedia...da ramai kowt} open university....(haiya...mahal..penah tengo brochurs die!)university tun abdul razak (unitar)??macam penah lalu depan campus die jer..hehe..universiti tunku abdul rahman..(UTAR) br penah dengar....hehehe..Universiti nottingham (campus malaysia)...sains je kowt...no komen..famous setelah aktress sambong study situ...yg lain kat sarawak...'mmg la' aq dpt green light blaja jauh2...kolej komuniti..yayaya...ICT..dan pelancongan tp makan masa 5 tahun....btw..banyak gak kolej komuniti seluruh malaysia..hehehe but takkan 2 course je die tawar an??kolej teknologi timur pon menarik minat aq...maybe in human development....koelj teknologi bestari pon...aq minat kejururawatan..tuh je arr kowt..hurm...pening la...rase da macam kene kejutan budaya jer.....tah la..kalo ade peluang ambik SPM balik buat kali kedua mmg aq nak buat...=_='...rase cam buat takk cukup bagos jer beberape bulan lepas...kalo mak aq da pening2 camniyh..tuan punyer badan lagi la pening!( p/s: kpd form 4 students..form is not honeymoon...form 5...jgn memain agi..haha..karang menyesal..hehe)

March 3, 2010 - Wednesday

hungga..hungga...

hohoho...da due hari aku hadapi masalah penghadaman yang kadangkal sukar untuk ditafsirkan...hahaha.nih sume "benchana" yang datang daripada makanan yang bergelar 'nasik goreng cili padi'huhu..pastuh pekena lak ngan ABC...memang makan tak pandang orang la!masalah nyer aku memang tak boleh tengok makanan....menggoda dowh!hish..so balik jer dari kedai aq saket perot.tak boleh tido..dan jadik cam ta normal...baring jer...tak pon tido..buat aq tiba2 demam...yah..benci deh..pagi Ahad tuh aq bangon lambat...perot masih saket...pegi toilet pon da ala-ala ulang alik ke safa dan marwah...so ma aq tawar 'perkhidmatan' nyer nak bawak aq gi clinic...time tuh rasa ala...saket jer gi clinic...nak jugak try cara "tradisional".petang tuh hee! aq tengok la..teater natrah yang penah dipentaskan di IB tuh kat tv1 sebab tv1 siarkan...thanks to tv1 sbb cam taw2 jer aq nak sangat tengok teater natrah tuh..bukan pe...nak beli tiket teater kat IB tak mampu....so harap belas ehsan dari tv 1 je arr...well...teater memang mengujakan aq...aq suke teater...babah aq pon paham...ape yg aq minat...macam yang die kate.bila serve tiket memang mahal...so tape arr bila da ade kerjaya..ade duet ...dan andai aq jadi cikgu jugak..aq nak bawak student2 aq tengok teater walaupon kos tinggi..huu~i dun care!asal an student aq dapat experience...dan teater tuh pon bukan sekadar untuk "tonton..lihat..berhibur" (erk btol ker??bukan tonton danlihat sam meaning ker?!=_=')tapi untuk kita ambik pengajaran...bagi aq tuh jugak P&P...huu~Natrah..aq kagum ngan die...tapi pada masa yang sama aq sedih dan empati ngan die...hurm~

sape tak kenal Natrah....ntah la..kisah hidup Natrah buat aq lagi nak baca liku-liku kehidupan die....sbb aq dapat rase sumthing special bout her...
Natrah atau Nadra Maarof adalah wanita keturunan Belanda yang menyebabkan
Rusuhan Natrah di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur
dengan sentimen agama dan warna kulit.ala..sentimen perkauman..macam yang kita taw...dari dulu sampai sekarang tahun 2010 masih teguh 'ko ngan kaum ko..aq ngan kaum aq'.


Banyak aq dalam pale otak aq pikir..kenapa..die tak dapat pembelaan sewajarnya...??aq sedar masyarakat melayu zaman tuh ade yg sanggup bergadai nyawa demi pertahan an maruah agama islam...sbb tuh sanggup datang ker singapura..berlaku rusuhan...di mana silapnyer..?? dan...kat Belanda tuh takkan tade orang Islam langsong kat sana utk membantu Natrah...??apakah yang ada dihati Natrah ketika..dimurtadkan??apa tindakan yg sewajarnyer patot die ambil??apakh die tade perasaan utk memeluk agama islam biarpon die telah dimurtadkan secara paksa??dalam benak fikiran ku..siapakah yang bersalah?(kalo nak list memang panjang..)kita tak boleh salahkan mabapak Natrah..kerana die berhak kerana tuh anak kandung mereka...Che Aminah jugak berhak sbb Natrah di asuh dengan baik sekali dari segi aklak dan agamanyer...cerita yang keluar dari mulut Adeline Hertogh jugak dari versi yang berlainan dari ibu angkat Natrah.


hurm...wawawa...aq tak caye aq nanges tengok teater tuh...heh..anyway..best sangat!!2 thumbs up!ntah la...dan aq yakin insan yang bernama Natrah maarof atau putih atau Bertha Hertogh ataupon nama panjang die..Maria Huberdina Hertogh tak penah lupakan suaminyer MAnsor Adabi, ibu angkat nyer Che Aminah Mohamad dan tak lain tak bukan agama Islam..yeah..hidup die sangat MISTERI...penuh dengan tanda tanya..sampai saat niyh banyak lagi yang belum terungkai..
fakta2 dan sumber2 kat internet pon tak cukup banyak untuk aq lebih mendalami kehidupan Natrah.nak tunggu buku ynag ditulis oleh fatini abdullah..(he..agaknyer da kuar ke lom..tak sabar nak taw pasal hidup Natrah!)
(p/s:perot da kurang saket sbb dcide puasa seminggu!hehehe)

March 2, 2010 - Tuesday

hish...what happened to me....grrr

pagi ni aku rase bengang,,,aku rase hidop aku kosong...aku rase hidop aku miserable....bayangkan...siang aku bangon lewat..yayaya...tido sah-sah la awal pagi dalam pukul 2.30..Kadang-kadang aku rase aku perlukan psikitris...it is not about aku jadi gile ker ape cume..a little bit of pressure..result nak kuar.otak niyh cam hunted...kalo aq tido awal...dalam pukul 8 malam aq da tido....pastu tgh malam kang mesti meracau-racau...nightmare...than aku stay berjaga sampai kul 3-4 pagi baru dat tido!



kul 6.00 bgon balik...solat subuh...then aq sambong tido balik dan bangon pukul 10 atau 11..12...tgh hari....then aq online...tp bukan setiap mase aq menghadap pc....ade la menghadap dalam sejam...pastuh aq doin' my chores....bese arr umah aq kan selalu bersepah ramai 'budak kechik'!


adik2 aq niyh bukan boleh ditegur....aq ade 3 org adik...so aq kene sabar sebagai anak sulung..memang penat kalo semuanyer lelaki...


bengkek arr gak....bila adik2 buat perangai taik...
especially ble sinki da penuh...grr



aq akan cakap :Apit,tak reti-reti nak basuh pinggan pas mkn ker? ade "org gaji "kat umah niyh....



si apit akan cakap:jap arrr..ko niyh ..aq nak tengok bola..jap gi aq basoh...



90 minit berlalu.....



si apit akan bercakap:ayong,basoh arr malas nak basoh arr!



*time tuh aq rase nak ketok2 jer budah tuh...sengal ayam tol!




aq akan bercakap lak kat si Achil:weyh...chil..sape minum banyak2..tumpah2 tuh??nak ternak semot ker??dah tuh pas minom ta basoh lak tuh...huh..




si achil akan cakap:mane de aq minom......paiz arrr!




*aq rase cam tanak jer bagi budak tuh makan ker minum....kurang ajar!



aq akan bercakap ngan paiz:paiz..dah makan sampah jangan merata-rata....semak la!

si paiz akan cakap :ko pon makan skali...sape makan last buang sendirik!



* aq rase budak niyh mmg nk mkn cubitan aq...hee~geram sungguh!


ble da abes chores...kul 6 ptg....br aq dapat rehat...tengok tv sekejap..solat maghrib....dinner pastuh aq da mula ngantok...kalo ta tahan aq tido...kalo aq tak ting tong agi...aq online atau tengok movie...


but thats my routine...pastuh mama membebel..pegi la keje...class ker...


grrr =_=' ble nak ambik lesen bukan men tak kasik...nak blaja kat brilington...ke main cakap mahal..nak carik keje dulu ke main cakap dok umah jer..jaga umah...hee~hopeless tol....T_T

February 26, 2010 - Friday

pergh..!

pergh!lama gilak aq tak blogging....ye arr bz memanjang...so smua story aq kepam arr ..hahaha..so hari nie br nak update...walaupon dah lama..aq tulis n save..tinggal nak post jerp..sengal tol aq...anyway..best gler baru2 nie pas gi karnival kat UITM.wakaka...pegi PD tanpa dirancang..dah la ta bwk baju..alamat aq kongsi baju ngan kazen aq..tape la..dah sehidup semati selama 18 tahun ngan die...hehehe...umpama kaka aq..ala die tue 2 bulan jer dr aq...hahaha...first time aq malu..ye arr tatau arr..aq ngan kazen aq nie..mmg ramah terlebeyh...so kebetulan terjumpa si arifikah,amsyar ngan si ezwan...nasib la..kene pangkat "bangang" ngan kazen aq!hahaha..tuh la org yg menyombong nie ssh sket..tp waney lak da ala2 malu2 kucheng bila jumpe faris arif..hehehe..btw..terjumpe gak haziq afiq..classmate aq time skola rendah..ya Allah makin handsome..dah la sopan..gentlemantak sombong..mane tak kazen aq sekor niyh terpikat!hahaha...time kat PD seronok giler..sempat lak aq naik banana boat n jet ski!hehehehe...best kowt!mandi kat laut..sunbathing start kul 7 pagi smpi 2.30 ptg..mmg tak legam muka aq dibuatnyer..sun block lak ta pakai...haish...