An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Tuesday, March 23, 2010

hungga..hungga...

hohoho...da due hari aku hadapi masalah penghadaman yang kadangkal sukar untuk ditafsirkan...hahaha.nih sume "benchana" yang datang daripada makanan yang bergelar 'nasik goreng cili padi'huhu..pastuh pekena lak ngan ABC...memang makan tak pandang orang la!masalah nyer aku memang tak boleh tengok makanan....menggoda dowh!hish..so balik jer dari kedai aq saket perot.tak boleh tido..dan jadik cam ta normal...baring jer...tak pon tido..buat aq tiba2 demam...yah..benci deh..pagi Ahad tuh aq bangon lambat...perot masih saket...pegi toilet pon da ala-ala ulang alik ke safa dan marwah...so ma aq tawar 'perkhidmatan' nyer nak bawak aq gi clinic...time tuh rasa ala...saket jer gi clinic...nak jugak try cara "tradisional".petang tuh hee! aq tengok la..teater natrah yang penah dipentaskan di IB tuh kat tv1 sebab tv1 siarkan...thanks to tv1 sbb cam taw2 jer aq nak sangat tengok teater natrah tuh..bukan pe...nak beli tiket teater kat IB tak mampu....so harap belas ehsan dari tv 1 je arr...well...teater memang mengujakan aq...aq suke teater...babah aq pon paham...ape yg aq minat...macam yang die kate.bila serve tiket memang mahal...so tape arr bila da ade kerjaya..ade duet ...dan andai aq jadi cikgu jugak..aq nak bawak student2 aq tengok teater walaupon kos tinggi..huu~i dun care!asal an student aq dapat experience...dan teater tuh pon bukan sekadar untuk "tonton..lihat..berhibur" (erk btol ker??bukan tonton danlihat sam meaning ker?!=_=')tapi untuk kita ambik pengajaran...bagi aq tuh jugak P&P...huu~Natrah..aq kagum ngan die...tapi pada masa yang sama aq sedih dan empati ngan die...hurm~

sape tak kenal Natrah....ntah la..kisah hidup Natrah buat aq lagi nak baca liku-liku kehidupan die....sbb aq dapat rase sumthing special bout her...
Natrah atau Nadra Maarof adalah wanita keturunan Belanda yang menyebabkan
Rusuhan Natrah di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur
dengan sentimen agama dan warna kulit.ala..sentimen perkauman..macam yang kita taw...dari dulu sampai sekarang tahun 2010 masih teguh 'ko ngan kaum ko..aq ngan kaum aq'.


Banyak aq dalam pale otak aq pikir..kenapa..die tak dapat pembelaan sewajarnya...??aq sedar masyarakat melayu zaman tuh ade yg sanggup bergadai nyawa demi pertahan an maruah agama islam...sbb tuh sanggup datang ker singapura..berlaku rusuhan...di mana silapnyer..?? dan...kat Belanda tuh takkan tade orang Islam langsong kat sana utk membantu Natrah...??apakah yang ada dihati Natrah ketika..dimurtadkan??apa tindakan yg sewajarnyer patot die ambil??apakh die tade perasaan utk memeluk agama islam biarpon die telah dimurtadkan secara paksa??dalam benak fikiran ku..siapakah yang bersalah?(kalo nak list memang panjang..)kita tak boleh salahkan mabapak Natrah..kerana die berhak kerana tuh anak kandung mereka...Che Aminah jugak berhak sbb Natrah di asuh dengan baik sekali dari segi aklak dan agamanyer...cerita yang keluar dari mulut Adeline Hertogh jugak dari versi yang berlainan dari ibu angkat Natrah.


hurm...wawawa...aq tak caye aq nanges tengok teater tuh...heh..anyway..best sangat!!2 thumbs up!ntah la...dan aq yakin insan yang bernama Natrah maarof atau putih atau Bertha Hertogh ataupon nama panjang die..Maria Huberdina Hertogh tak penah lupakan suaminyer MAnsor Adabi, ibu angkat nyer Che Aminah Mohamad dan tak lain tak bukan agama Islam..yeah..hidup die sangat MISTERI...penuh dengan tanda tanya..sampai saat niyh banyak lagi yang belum terungkai..
fakta2 dan sumber2 kat internet pon tak cukup banyak untuk aq lebih mendalami kehidupan Natrah.nak tunggu buku ynag ditulis oleh fatini abdullah..(he..agaknyer da kuar ke lom..tak sabar nak taw pasal hidup Natrah!)
(p/s:perot da kurang saket sbb dcide puasa seminggu!hehehe)

March 2, 2010 - Tuesday

No comments:

Post a Comment