An Arctophilecraze

An Arctophilecraze
Attitude,Actions and Emotions

Thursday, December 2, 2010

cube letak diri kat tempat mereka~





Today I have been watched Oprah Winfrey Show at DIVA…my favorite channel program. Yesss…this program totally change my mentality…my mature thinking.tah..i kinda love
this hot issues…it is about..women & girls…
yesterday kat tv3 buletin utama…seorang penganggur simbah asid kat wife n his little kids..tah ke mane hilang nyer hati perut die nih pon beta tatau…beta rase memang otak die dah putus fius kot~
Itu blom lagi kes ikan haruan makan anak…sembelih isteri sembelih anak.this issues dah lapuk…dari zaman tok kaduk dulu..Cuma…this talkshow berjaya bukak bijik mate aku nih sebesar-besarnya pasal krisis sejagat manusia in a whole entire world.


Dunia oh dunia….memang banyak pancaroba.Kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh sang journalis ,Nicholas D.Kristof and his wife…Sheryl WudDun bersuara lantang tentang hak asasi manusia zaman kita: penindasan terhadap wanita dan anak perempuan di negara-negara membangun.So secara tak langsung bila di buat inference,constant,manipulation..hypothesis…secara conclusion yang beta buat adalah…. kunci kemajuan ekonomi terletak pada potensi perempuan. sebahagian besar dunia, sumber terbesar ekonomi dieksploitasi adalah perempuan setengah penduduk.
http://www.emocutez.com
ada paham?? Kalau tak paham meh sini beta terang kasi paham. Lelaki tak tabah untuk rasa saket nak beranak..perasaan istimewa nih khas untuk insan bergelar wanita ja…wanita memainkan peranan penting untuk Negara.wanita harus dilindungi…demi kemajuan Negara.wanita melahirkan anak..anak kemudian di asuh…tak kesah lelaki ke..pompuan…jangan penah ada diskriminsi…


jangan anak lelaki je diberi pendidikan..sebab orang cakap..”alah..perempuan..belajar tinggi2 ceruk dapur jugak tempatnya”.ayat keramat dari dulu zaman skang kite dengar tak sudah2 an…tapi apa kata kita ubah…corak pemikiran kita.anak kecil kita perlukan education..bila wanita lahirkan generasi yang bijak pandai..negara kian membangun..kesannya merangsang ekonomi Negara.betul tak??jadi kita ubah ayat keremat tuh kepada..”ala..ceruk2 dapur gak aku duduk janji…ijazah dalam tangan.kaw pe susah??”

Where I can get that book??!!
“half the sky”



Lebih dr 60 juta …ala tuh baru minimum…at least!!tapi..beta rasa lebey dr tuh!! wanita dan remaja wanita didunia mati kerana berhadapan dengan diskriminasi.1/20 wanita afrika especially mati sebab melahirkan anak.nowdays...every 5 minutes woman died during child birth all over the world.diskriminasi wanita dan remaja perempuan??camne tuh??Jom tengok kes!http://www.emocutez.com
kes 1
Prudence aged 24...beranak.agak ngeri...bila bidan tuh duduk atas perut die dalam usaha nak mengeluarkan baby tuh.kesannya..fetus tuh mati serta merta..usus Prudence pecah dan nazak.dan nak selamatkan die...kene wat ceaser dan memerlukan blood donor .akhirnya dia di bawak ke hospital dgn menaiki MOTOSIKAL.what..MOTOSIKAL??!!kat sane dia koma kerana terlalu kritikal...doc enggan wat operation coz of tak mampu nak tanggung bil yang cume berharga 42$.ble voluteer bg bantuan..tak sempat dan akhirnya mati. R.I.P
http://www.emocutez.com

kes 2
Seorang anak perempuan kecil kat Zimbabwe yang sangat ingin belajar.tp malangnya..mak bapak tanak hantar..akhirnya..dok rumah doing all the chores. diskiriminasi lagi~~ malah die sanggup wat kerja sekolah abang die demi nak menuntut ilmu.guess what..bile tanye ape impian dan cita-cita?? "HARAPAN??APA HARAPAN SAYA??TAK MUNGKIN TERJADI.SAYA NAK BELAJAR.NAK JEJAK AN KAKI DI UNITED STATES.SAYA HARAP SATU HARI NANTI SAYA DAPAT MENGGENGGAM SEGULUNG IJAZAH...(MASTER)" akhirnya… kini…die menjadi Seorang ibu beranak lima, dinasihati dan dapat motivasi oleh volunteer dia kembali ke sekolah, malah menerima gelaran doktor dan menjadi pakar penyakit AIDS!!terharu gler~http://www.emocutez.com


kes 3
Yohanita seorang guru berusia 42 tahun.menjadi mangsa rogol.kesannya..die menjadi diskriminasi di kawasan kampungnya.Disana...orang yang telah di rogol memang di pandang hina...dan di diskriminasi.kesannya.....die melalui hari2 penuh trauma...dan mengalami kebuluran..badan die tinggal rangka jer...sumpah cam bangkai bernyawa yang dok hisap candu..dadah tepi jalan.dan die bergelut dgn maut.mujur sempat dibawa ke hospital.http://www.emocutez.com



kes 4
Long Pross..warga kemboja yang menjadi hamba seks di rumah pelacuran. Gadis Kemboja tuh akhirnya melarikan diri dari rumah pelacuran dan, dengan bantuan dari kumpulan volunteer, membina perniagaan runcit membangun yang menyokong keluarganya.bayang an...di seksa dan di paksa tanpa kerelaan.dikurung..diikat kaki dan tangan..di rogol dan jika enggan di seksa..dan Long Pross hamil 2 kali dan digugur kan ketika kandungan mencecah 4 bulan.die enggan melakukan seks..dan akhirnya mata nya dicucuk oleh besi logam yang tajam...lelaki yg "melabur" di rumah pelacuran rata-rata mengalami AIDS.mereka percaya jika wat seks ngan gadis diorang percaya gadis itu adalah cure bagi penyakit AIDS diorang..such a stupid!! http://www.emocutez.com






so konklusi di sini beta cube membayangkan bagaimana jika sume situasi ni (kebuluran..kemiskinan..hamba seks…penderaan mental dan fizikal…)terjadi Malaysia????
http://www.emocutez.com

2 comments:

  1. setelah aku membaca semua, baru aku tau hebat perempuan ni...hehe

    ReplyDelete
  2. yes!wanita sangat hebat..^.^ sacrifice everything~

    ReplyDelete